Включете се в новата кампания на Немския хомеопатичен съюз (DHU) – Лицата на Шуслеровите соли, и вижте как минералните соли могат да променят вашия живот. Те ви подкрепят не само да сте здрави физически, но и ви помагат да развиете най-добрите си качества. Научете повече за кампанията на Фейсбук страницата на Шуслеровите соли и спечелете много награди!

Искаме да ви запознаем с Шуслерова сол №2 калциев фосфат. Тя е особено важна за изграждането на костната система, за нашата здрава опора, стабилност. А от друга страна ни помага за „отпускане на напрежението” и за това да сме спокойни и уверени. Тази Шуслерова сол се грижи не само за растежа на организма, но и благодарение на нея се радваме на добра дълготрайна памет и концентрация. Калциевият фосфат помага на всеки да разгърне своите качества до максимална степен. А останалото – то зависи, както винаги, от самите нас, от нашите качества, от амбициите и стремежите ни. И най-вече от нашия труд и положените усилия – само така можем да сме успешни!

Има хора, които знаят това от опит, натрупан в дългите години преподаване. Има и други, които усещат всичко това съвсем интуитивно. С някои от тези светли умове ще ви срещнем днес, но преди да ви разкажем повече, първо ще трябва да решите няколко трудни задачи по математика...

Шегуваме се, разбира се! Нека опитаме с друг въпрос - знаете ли какво е общото между италианския Ренесанс, кубичните уравнения и математическите дуели? И трите са свързани с едно от чудесата на 16 век – алгебрата, която в епохата на Ренесанса прави огромен скок напред. Това се случва благодарение на математиците от италианската школа, които водели дуели на честта чрез... решаване на задачи вместо с хладно оръжие. И които откриват решението на уравненията от трета и четвърта степен – откритие считано за олицетворение на самото Възраждане.

Сигурно се чудите какво общо пък имат тези кубични уравнения, дошли до нас от Средновековието? Какво ни засягат те в нашето и трудно, и най-обикновено българско ежедневие? Връзката между тях са едни от най-талантливите и умни български ученици, които от години печелят медали на национални и международни математически състезания.

Разговарям с един от тези млади таланти – Ангел Райчев, осмокласник от 125-то СУ „Боян Пенев”, София, и участник в математическия отбор на гимназията с ръководител г-н Димитър Димитров. И докато разглеждам многобройните му медали, събрани от турнири по цял свят, и го разпитвам за емоциите, свързани с тях, г-н Димитров се подсеща да го пита: „А ти провери ли формулата на Кардано, за която вчера говорихме?” „Да, разбира се”, усмихва се Ангел, който не обича да оставя нерешени дори и най-трудните задачи. Т. нар. „формула на Кардано” е откритието за решаване на уравнения от трета степен, направено през 16 век от италианските математици. Гледам Ангел – толкова спокоен и усмихнат срещу мен, и си представям как внимателно разглежда уравнението и между символите открива идеи, които голяма част от неговите връстници дори не подозират, че съществуват. Освен че трудните задачи го увличат и амбицират вместо да го отчайват, какво още отличава децата като него, които стават добри математици?

„Спокойствието – дава търсеният отговор г-н Димитров. - Ако са спокойни по време на състезание и ако се забавляват, решавайки трудните задачи, те ще побеждават.”

За формулата на успеха

Математиката за някои е досада, за други мъка и живо наказание. За трети обаче тя е истинско удоволствие и забавление. И те далеч не са сухари с липса на въображение и чувство за хумор. Те са мечтатели и откриватели. Такива са били математиците в далечното минало, такива са и днес – просто трябва да ги опознаеш.

 

„За мен ролята на таланта е съществена, но не е решаваща. Освен талант, детето-математик трябва да бъде организирано, да е амбициозно, да иска да се развива. С най-малките деца в школата работим най-вече по това да ги запалим по математиката, като извлечем забавното за тях. И колкото по-дълго се забавляват, толкова по-трайни са успехите им”, обяснява Димитър Димитров. Така се създава трайният дълбок интерес към науката.

Е, има и доста часове, прекарани в решаване на задачи, макар и не всеки ден. При Ангел математическите наклонности били забелязани още в детската градина, а след като спечелил няколко състезания във втори клас, попаднал в математическата школа на 125-то СУ, започнал да се занимава сериозно и се запалил още повече. Родителите му го подкрепили и така осмокласникът вече има солидна биография от успешно представяне на математически състезания у нас и в чужбина.

Спокоен по характер, макар и да описва себе си „малко песимист”, той не се плаши нито от трудни задачи, нито от тежки състезания. Приема всяка нова идея като предизвикателство – като ребус, чието решение просто трябва да се намери. Медалите си от състезания е спрял да брои, след като надскочили пръстите на двете му ръце. А от международните турнири е участвал два пъти в Хонконг, и по веднъж в Тайланд, Индия и Пекин.

За бъдещето

Освен да решава задачи, Ангел обича да чете книги за космоса или фантастика. И мечтите му са свързани с изследването на необятните простори извън границите на нашата малка планета. Това е една от идеите му с какво би могъл да се занимава в бъдеще. А в съвсем близък и конкретен план - новата му цел е международното състезание, което се провежда през този ноември на Филипините. Натам заминават осмокласниците от отбора по математика с техния ръководител. На тръгване техният ръководител винаги им казва едно и също: „Отивайте да се забавлявате!” Последният такъв турнир, в Индия, е донесъл на Ангел поредния му златен медал и то навръх рождения му ден. „Сам си направи подарък”, усмихва се Димитър Димитров.

 

Звънецът бие и това е краят на нашия разговор – учителят и ученикът бързат обратно към класната стая. Скоро отборът по математика от 8 клас на 125-то СУ „Боян Пенев”, София, заминава отново. Пожелаваме им да се върнат отрупани с отличия!

*Заглавието е цитат на Виктор Юго: „Човешкият ум има 3 ключа, които отключват всичко - знание, мисъл въображение – всичко е в тях.”

Ако и вие искате да сте спокойни, концентрирани, уверени, за да побеждавате Използвайте помощта на Шуслерова сол №2 калциев фосфат – солта с релаксиращ и успокояващ ефект, която регулира дишането, сърдечния ритъм и кръвното налягане. Ето няколко подходящи комбинации Шуслерови соли, които можете да прилагате в ежедневието си: - При нервно изтощение и за преодоляване на стреса: №2, №5, №7 - За здрави кости, зъби, венци и без кариеси: №1, №2, №11 - При алергии: №2, №3, №8 Повече полезна информация за Шуслеровите соли на Немския хомеопатичен съюз ще намерите на istoriizazdrave.bg