Със сигурност на всяка от нас се е случвало да се срещне очи в очи с досадна пъпка и то точно преди важна среща... Неприятно, нали? “Защо все на мен? Защо точно днес? Вече не съм на 16, защо пак се появяват?” са само част от въпросите, които започват да ни тормозят. Е, мили дами, време е да ви разкрием една тайна – акнето не е кошмар, с който се сблъскват само тийнейджърите. Да, то е едно от най-често срещаните заболявания на кожата при момичета и момчета, най-често на възраст между 10 и 20 години, но през последните години се наблюдава тенденция тази възраст да засяга и хора между 30 и 50 години. Причините могат да бъдат аналогични с тези при подрастващото поколение, но също така могат да са съпътствани с много по-тежки възпалителни прояви.

Така, акнето от проблем, засягащ най-големия орган в човешкото тяло – кожата, се превръща в много повече – сериозно кожно заболяване, което оказва пряко влияние върху самочувствието, качеството на живот и социалните контакти на засегнатите.

Кои са основните причини и какви мерки да предприемем, за да се справим с него, ще ви разкрием в следващите редове.

Причини

Aкнето е един от най-разпространените кожни проблеми, който най-често се появява през пубертета, но в много случаи продължава години след това. Основната причина е, че под влияние на хормоналните промени, които настъпват, мастните жлези започват да произвеждат повече от нормалното количество себум. Оттам бактериите по кожата водят до появата на неприятните и мразени пъпки. Най-често засегнатите области са тези с най-голям брой мастни жлези като лицето, гърба, раменете и гърдите.

Разбира се, освен заради физиологичните хормонални промени при подрастващите, акнето може да се дължи и на редица други фактори: поликистозни яйчници, прием на противозачатъчни или други лекарства, силен стрес, генетична предразположеност, излагане на слънце и др.

Важно е да знаете, че наличието на пъпки не означава в никакъв случай влошена хигиена. Множество изследвания показват, че именно прекаленото миене и употреба на голям брой почистващи препарати и лосиони може да влоши състоянието на кожата ви.

Превантивни мерки

Като най-голям отделителен орган в тялото ни, кожата на всяка от нас е изключително важна, когато стане дума за елиминиране на токсичните депа от организма ни. Затова от изключително значение е елиминрането на всички предпоставки за развитието на каквито и да е кожни проблеми.

  • Вода, вода и пак вода

Всички знаем, че за здрава и сияйна кожа от огромно значение е организмът ни да бъде хидратирана така, че да успее да изхвърли всички излишни токсини, които биха могли да бъдат причината за кожните проблеми. Освен това достатъчното количество течности подпомагат за правилното функциониране на метаболитните процеси и регенерацията на кожата ни.

  • Правилно хранене

От огромно значение е здравословният режим на хранене, който трябва да превърнете в свой навик и начин на живот. Само така ще прочистите организма си, ще засилите метаболизма си и подобрявайки цялостното здравословно състояние ще подпомогнете за положителния ефект върху външния си вид и самочувствие. Съветваме ви да започнете да се храните балансирано, като приемате точното количество протеини и въглехидрати. Забравете за мазните, тежки, консервирани и преработени храни, за цигарите, алкохола и безалкохолните газирани напитки, които съдържат в себе си много кофеин и захар. Ограничете приема на прости въглехидрати, причиняващи хаос в нивото на кръвната захар и ги замените с черен шоколад, мед и сладки плодове. Опитайте да намалите приема на сол, тъй като тя съдържа натрий, който има свойството да задържа водата в тялото ни и да забавя метаболитните процеси в него. Внимавайте и с млечните продукти, тъй като те доказано са едни от основните врагове на вашата кожа, тъй като съдържат вещества, които са трудни за обработване и се натрупват в клетките на кожата. Млякото може да активира отделянето на слуз и да действа киселинно на тялото, което не е полезно, тъй като е добре средата в него да е повече алкална, отколкото кисела. Това може да причини поява на пъпки.

  • Не отлагайте срещата с дерматолога си

Бъдете взискателни и внимателни, когато става дума за тялото и здравето ви. Това важи с пълна сила и при появата на акне – ненавременият преглед и последващо лечение само могат да задълбочат проблема и неговото излекуване.

  • Почистване на пори и пъпки у дома

Неслучайно като момичета майките и бабите ни казваха да не стискаме пъпките си, защото така, вместо да си помогнем, си вредим още повече. Почистването в домашни условия може да предизвика инфекция, вкарвайки бактерии в порите, което да усложни състоянието още повече.

  • Витамини

Със сигурност сте чували колко благотворно действие имат върху тялото и организма ни различните витамини. Ако имате проблемна кожа ви съветваме да приемате повече храни, богати на витамин А (cомга, броколи, спанак, тиква, червени чушки), тъй като той е важен за правилната регенерация на кожата. Хапвайте повече цитруси, домати, риба тон, кафяв ориз и яйца, които са богати на витамин Е и селен, доказали своя положителен ефект върху намаляването на акнето. Цънкът също е пряко свързан с проблемната кожа – неговият недостиг води до появата на пъпчици. Богати на цинк храни са телешкото, бадемите, фъстъците.

Задължителните минерални соли

Заради нездравословния начин на хранене и високите нива на стрес, организмът ни често стига до дисбаланс, което е достатъчна предпоставка за появата на акне. За да се предпазим от това коварно заболяване ни помагат Шуслеровите соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU). Препоръчвана комбинация при акне е от соли №1, 9 и 11. Сол №1 калциев флуорид отговаря за здравината и еластичността на кожата. Сол №9 натриев фосфат помага на клетките да се освободят от токсините, регулира киселинността в тялото и освобождава порите от излишния себум, защото помага на тялото да преработва мазните субстанции, а сол №11 силицея помага за образуването на колаген и подпомага здравината на кожата.

Ако страдате от т.нар. обикновено акне, акне вулгарис, трябва да приемате сол №5 калиев фосфат, сол №9 натриев фосфат, сол №10 натриев сулфат и сол №11 силицея. Приемът е всеки ден по една таблетка от всяка сол за период от поне 2 месеца, 3 пъти годишно.

  • Aко акнето ви е агресивно и постоянно възпалено, приемете сол №10 натриев сулфат, която ще помогне на тялото ви да изхвърли излишната вода, ще подейства пречистващо и противовъзпалително.
  • Ако страдате от гнойни пъпки, ви препоръчваме да приемате Шуслерова сол № 11 силицея. Tя има свойството да елиминира токсините, като едновременно с това да осигури доброто функциониране, еластичност и хидратация на кожата ни.
  • Aко пък сте предразположени към образуването на комедони, както и ситни и много зачервени пъпки, особено по време на месечния цикъл, ви съветваме да приемате сол №9 натриев фосфат. Той ще се погрижи за регулирането на киселинно-алкалния баланс, като освен това има важна роля и в процесите, свързани с обмяна на веществата.