"Любовта започва с теб“ – по-лесно е да се каже, отколкото да се направи.

През годините, за да заобичам наистина друг човек или за да може тази любов да бъде считана за истинска, се борех с идеята, че всичко трябва да започне с дълбока любов към себе си.

Има толкова много, което се изисква, за да намериш зряла и продължителна любов.

Това, което научих, е че процесът да се научиш да обичаш себе си, те подготвя за способността да обичаш друг човек по зрял начин.

Когато разкараш от пътя си отчаянието и проблемите от детството, освобождаваш място в сърцето си за някого, който наистина ще те обича такава, каквато си.

Помислете за това: ако идвате от семейство на разведени родители, които непрекъснато са се карали и са ви използвали като инструмент, за да постигнат това, което искат – какво знаете за честните битки? Или за задоволяването на потребностите си, когато има неразбирателство? Или за това да говорите за себе си и да изказвате чувствата си, когато сте уплашени и стресирани? Когато имате неопознати чувства от миналото си, те замъгляват способността ви да решите какво наистина искате, от какво се нуждаете и какво изпитвате.

Причината това да е така е, че когато тези чувства остнанат неизлекувани, имат определена сила. Мотивират ви, карат ви да се държите по определени начини или да изпитвате определени неща, защото единствената призма, през която пречупвате чувствата си, е миналото.

Нека поговорим за това, защото е важно.

Миналото мотивира действията ви, защото е гръбнакът на живота ви, независимо дали това ви харесва или не. Това, което правим с историите си е да ги интерпретираме и да виждаме смисъла им.

Същото дете, което е израснало в развеждащо се семейство, може би си мисли „Бракът никога не работи“, защото това е всичко, което знае. Или пък „Всички лъжат и изневеряват“, защото това е всичко, което познава.

Присъщият риск е, че понякога възлагаме погрешен смисъл на обстоятелствата, а след това го използваме тази дезинформация като компас за живота си.

Случва се... непрекъснато.

Затова когато някой каже „Любовта започва с теб“ мисля, че се има предвид много повече от това да се грижиш за себе си. Мисля, че посланието е да разровиш в миналото си и да откриеш какво значи то за теб.

Защото, ако историята ти казва, че любовта е трудна; любовта е само за специални и нормални хора; хората като мен не откриват любов и любовта е твърде трудно да бъде задържана... ами един ден (ако вече не се е случило), ще откриете, че вие самите превръщате тези вярвания в реалност.

Това прави съзнанието ни, докато ние сме твръде заети да разиграваме повествованието. Търсим знаци, че нещата отиват натам, накъдето сме очаквали. Което е самоизпълняващо се предсказание за бедствие.

Ако сте човек, който е гладен за любов, но преживявате едни и същи неща отново и отново, вероятно трябва да проучите какво всъщност означава миналото ви за вас.

Когато отричаме историите си, те ни определят. Когато притежаваме историите си, ние можем да им напишем смел нов финал.

Попитайте се: Какво мисля за любовта, предвид миналото ми?

Какво значение възлагате на старите си връзки, отношенията на родителите ви, братята и сестрите ви, бабите и дядовците и останалите влиятелни хора в живота ви, които са оформили тази част от сърцето и ума ви, която вярва в тези факти за любовта?

"Любовта започва с вас" означава, че трябва да се вгледате в този списък от вярвания и след това да се запитате кои от тях са истина. Какви доказателства имате, че тези вярвания са всъщност факти?

Може би доказателството е чувство или интуиция. Нека не ги пренебрегваме. Но интуицията, повлияна от страх, може да греши. В действителност тя може да ви отдалечи от човека, който може да ви направи щастливи.

Изследвайки смисъла зад вашите реакции, чувствата ви се превръщат в посланици, които са способни да насочат живота ви в посока, която е силно вярна на най-голямото желание на сърцето ви.

Това измества енергията от самосъхранението към царството на прогреса и успеха. След като знаете вярванията си, можете да кажете с по-голяма увереност кои са истински и автентично ваши и кои сте пренесли от миналото си. Когато фалшивите вярвания се появят, вие получавате подарък - възможност да послушате страха си и да се запитате какво задейства то? За какво чувство се опитва да ви предупреди?

Това може да е знак, че връзката е грешна за вас и ще трябва да съберете смелост да си тръгнете и отново да бъдете сами. Или пък да ви показва, че най-накрая сте открили Единствения.

Човекът, който що донесе на сърцето ви най-голямата радост, която някога сте си притеснявали. Но няма да успеете да разберете какво ви говорят чувствата, ако не се обичате достатъчно, за да се запитате от какво се нуждае зрелият човек вътре във вас, за да се чувства сигурен в любовта.

Всичко останало е просто една добавка, която може и да ви е служила вас, но вече не е необходима.

Като възрастен човек, който отговаря за сърцето си, сте свободни да търсите любовта, която отговаря на вашите нужди. Любов, която не е увита в страхове и притеснения от детството.

Обичайки се истински, най-накрая ще бъдете в състояние да разпознаете своята любов и грешните взаимоотношения вече няма да ви допадат, защото нуждата да имате "каквато и да е любов" ще си отиде и само истинската любов ще ви задоволи.