X

Да си спомним за лятото на 90те

от в 14:04 на 18.07.2013 в Свободно време | Интересно

Оцени тази статия:
Да си спомним за лятото на 90те Анна Иванова

Да си спомним за лятото на 90те

Да си спомним за лятото на 90те
Има едно място, на което винаги обичаме да се връщаме и винаги сме добре дошли, винаги сме у дома си и винаги сред свои хора. Там цялата зима е снежна, но не е студена, не. Там есента е най-цветна, пролетта  - най-ароматна, а лятото... Лятото там е най-хубаво. Слънцето блести по различен начин, топло е, но не е горещо. Това е нашето детство, това е нашата младост, това е не дотам далечното минало. Това са 90те.
 
Помните ли лятото? Вариантите са два – или при баба на село или пред блока. Нямаше го варианта по цял ден в нас, разходките не бяха в мола, а в парка. Тогавашните дами (нашите мами) знаеха къде сме, без да ни звънят по телефона. Рецептите за най-вкусните ястия не бяха извадени от нета, а от една пожълтяла тетрадка. Нямаше добър, по-добър, най-добър и магически прах за пране, но дрехите ни винаги бяха чисти и спретнати. В началото. И така до резултата в края на деня – след игрите на стражари и апаши, криеница, гоненица, кобра. Скачахме на въже и на ластик без да засичаме време и да броим изгорените калории. 
 
 
Сладоледът беше два вида – на клечка и във фунийка. Хранехме се здравословно без да знаем – домати, краставица, срязана на две със сол, чушка пълна със сирене и джанки, череши, вишни, кайсии. Може и зелени, даже по-добре. Нали са кисели и то колкото и да не ни беше горещо... топличко си беше. А киселото освежава, пък и мама щом е казала да не ги ядем, още по-сладки ставаха.
 
 
Ходехме и на море. Цялото семейство, с колата или с влака, с плажния чадър, голямата чанта и доброто настроение. На морето беше хубаво – беше чисто, нямаше големи лъскави сгради, но пък имаше... море и пясък, много пясък. Правехме си замъци, копаехме дупки, а помните ли номера с мокрия пясък и обърната кофичка? За разкош можеше да се украси с миди. И като казах миди, да не пропусна първите ни опити в кулинарията – салати от листа, кафе от пръст и вода, торти от кал, украсени с камъчета. И така в готвене, бягане, каране на колело, събиране на листа и камъчета, минаваше денят. По тъмно сърдито идваха да ни прибират, защото пак стрелките на часовника се бяха извъртели прекалено бързо. Пак бяхме закъснели. Но нищо, утре пак, „Ще те извикам в 9 часа. И си вземи колелото! Чу ли?” – ехтеше цялата улица, защото вече нервно те дърпаха на път към вкъщи. Всичко това се случваше през лятото, което започваше с първото ледено сокче и свършваше с първата надписана тетрадка.
 
 
Беше различно и беше хубаво. Което е странно, защото беше в България и беше наистина. Тогавашните дами бяха майки, сегашните са жени с кариера. Тогавашните майки четяха приказки, днешните пускат телевизора. Тогавашните майки приготвяха вечерята с децата, днешните – я купуват от магазина. Но, мили дами, аз не ви се карам. Сега животът е много по-забързан, но спомнете си за вашето детство, за моментите с родителите си и се замислете какви ще са спомните на вашето малко дете, когато ще си спомня за своето детство. Затова нека поне за миг забравим, че новините са в 7, че утре сме на работа, че в неделя ще вали и да се върнем Там, но този път не сами, да вземем с нас и нашите близки, да отидем на пикник в парка, да си направим сандвич с домати, краставици и салам и да изпием по едно сокче от 10! Да вземем старото радио и да изключим телефона! Светът няма да свърши за час и половина, но може да стане за един миг по-хубав!
 
 

Теми   детство | игри | лято | спомени

Още по темата

Коментари

Зареждане


x

Ако не искаш да получаваш най-интересните статии, натисни тук.