Дания често е обявявана за най-щастливата страна. Каква е тайната? Много от датчаните смятат, че тя се крие в малките радости и удобства във всекидневието ни. Концепцията е позната като хюге и отскоро става все по-популярни по света.

Хюге се свързва с комфорт, сигурност и чувството, че си у дома. Вероятно знаете какво е усещането да се увиете в одеяло, държейки чаша топъл чай? Вероятно сте се настанявали удобно в любимото кресло, с книга в едната ръка и с ароматно кафе в другата? Ако отговорът е „да“ – честито! Вие сте изпитвали хюге.

Но ако искате да внесете повече хюге в живота си, следвайте тези датски съвети.

1. Купете си свещи

Датчаните купуват повече свещи от всяка друга нация по света и очевидно си има причина. Приплъзващите се пламъци по стените, омайващия аромат и истинската топла светлинка на свещта. Да, вече си представяте атмосферата, нали? А знаете ли, че се продават свещи с дървени фитили, които пукат също като цепениците в камината... и това ако не е хюге!

2. Заредете се с любимата си топла напитка

Кафе, топъл шоколад или ароматен чай – топлите напитки определено добавят чувство за уют и мързеливо удоволствие. Затова, особено през зимата, се заредете с любимата ви топла напитка, която ще сгрее не само стомаха ви, но и сърцето.

3. Общувайте

Въпреки че можете да изпитате хюге и сами, всъщност общуването с други хора е основен фактор за дългосрочно щастие. Поканете приятелите ви у дома, сгответе нещо вкусно и непретенциозно и просто разговаряйте – никакви телефони, нека нищо не ви разсейва и се оставете на момента.

4. Удобството преди всичко

Мекички пуловери, пухкави одеяла и дебели чорапи – удобството е много важно за хюге. Затова, когато нощта е студена и ветровита, облечете се в най-удобните си дрехи, сгушете се в любимия или прегърнете домашните любимци... по този начин навън може да е мраз, но у вас ще грее слънцето на хюге.

5. Забавете

Хюге не е просто меко одеяло и запалена камина, идеята му е да се потопите в момента и да се радвате на малките неща. Светът няма да спре, ако отделите малко време за себе си и за радостта от живота.

6. Изберете естественото

Много от скандинавските разбирания за интериор стъпват върху идеята за естественост и натуралност – пренесете природата в дома си чрез истинско дърво и живи цветя.

7. Гответе истинска храна

Забравете за веригите за бързо хранене, за китайското за вкъщи или за полуготовите ястия, които просто трябва да притоплим. Поканете приятели и запретнете ръкави – гответе с натурални продукти и създайте нещо домашно и вкусно, съчетайте го с чаша вино и хюге вече е налице.