Днес е международният Ден на шегата, един от най-веселите и изпълнени с усмивки празници през годината. Днес е денят, в който можете да се пошегувате ненаказано с приятели, колеги и близки.
 
Kога и как се ражда празникът не е много ясно, съществуват няколко становища. Първото от тях гласи, че Денят на шегата се ражда едновременно на няколко места по света и съвпада с пролетното равноденствие. Второ пък гласи, че историята около 1 април идва от древен Рим, когато неговото население било съставено предимно от мъже. Те канели сабинянките в града, за да честват заедно празника на бог Нептун и си правели шега с тях. Според легендата, това се случвало в началото на април. Третото от тях звучи най-достоверно и затова ще го разкажа по-подробно.
 
Становището, което се смята, че е най-близко до началото на честванията на Деня на шегата, идва от Франция. През XVI век във Франция празнували Нова година от 25 март до 1 април.  За начало на  новата година се приемала именно тази дата. По-късно, през 1582г. се въвежда грегорианският календар и новогодишният празник се измества на 1 януари. И тъй като по това време нямало кой знае какви средства за комуникация между хората, новините за промяната се разпространявали бавно. Голяма част от французите не искали да приемат промяната или пък забравяли за нея и продължавали да празнуват на 1 април. Именно тези хора били наречени „глупци” и народът се шегувал на техен гръб. Хората ги канели на несъществуващи забави например или ги пращали за сладък оцет. Жертвите на тези шегички си спечелили прякора "априлска риба", тъй като младите риби са наивни и лесно се хващат на въдицата (дори се закачвали хартиени риби на гърбовете на хората). Именно така се ражда Денят на шегата.
 
С времето шегите на 1 април продължили и през XVIII век традицията вече се разпространила към Великобритания и Шотландия. В страната на уискито празникът продължавал цели 48 часа. Първият ден се наричал „Априлско перко”, а вторият – „Опашат ден”, който бил посветен на задните части. Хората, разхождащи се с табели „Ритни ме отзад”, се ритали отзад като дар за поколенията :) Англичаните, шотландците и французите разпространили празника и в американските си колонии. Век по-късно учителите се шегували с учениците, като им подвиквали „Вижте! Ято гъски!”, след което сочели с пръст децата. Те пък от своя страна се шегували със съучениците си, че няма да имат часове.
 
Нека не забравяме, че и по-възрастните приемат днешния ден като ден на шегите и закачките. Затова не забравяйте да се пошегувате с някого – не само ви е позволено, но и е желателно. Традицията повелява, че ако човек не успее да излъже някого до обяд, на свой ред ще стане жертва на подбив. Също така не забравяйте, че най-добрата първоаприлска шега е тази, на която всички се смеят, дори и човекът, на чиито гръб е изиграна :)