Двама инфлуенсъри са били затворени в индонезийски имиграционен център в очакване на депортация от Бали, след като записват видео, че се противопоставят на задължителното носене на маска, като са си нарисували такава.

Паспортите на американеца Джош Палер Лин и руската инфлуенсърка Лея Се са иззети, след като са заснели как рисуват синя хирургическа маска на Лея и влизат с нея в супермаркет.

Въпреки че нарушителите на правилото за носене на маски за първи път на Бали са изправени пред глоби в размер на 1 милион рупии (70 долара) за чужденци и депортиране след второ престъпление, полицията поиска незабавното им отстраняване от острова.

Началникът на полицейската служба на Бали Дева Ниоман Рай Дармади казва:„Редно е да ги санкционирате по-строго, не само с глоба, но и с депортиране. Те не само нарушават правилата, но и умишлено провокират публично, за да се противопоставят на здравните насоки.“

Джамарули Манихурук, който ръководи регионалния офис на Министерството на правосъдието и правата на човека в Бали, заяви, че Лин и Лея ще бъдат депортирани възможно най-скоро, след като бъдат тествани за COVID-19.

Чужденците, които не спазват законите и разпоредбите в Индонезия, са изправени пред санкции за депортиране. Двамата инфлуенсъри ще останат в имиграционния офис, докато чакат полета си.

Инфлуенсърите заснемат и извинение: „Направихме това видео, защото работата ни е да забавляваме хората. Не осъзнавахме обаче, че това, което направихме, всъщност може да донесе много негативни коментари. Съветваме хората винаги да носят маски и насърчаваме туристите да се връщат в Бали.“

Миналата година имиграционните служители на Бали депортираха сирийски учител по йога за провеждането на събитие с 60 човека на фона на пандемията от COVID-19.