На 10 юни ще се проведе ежегодният София Прайд. На този ден ви предлагаме да поговорим за децата на еднополови двойки.

Тази седмица Върховният съд на САЩ се произнесе по повод еднополовите бракове. В тези случаи най-често се говори не само за самия брак, но за децата, които са отгледани от тези двойки.

Доказано е, че тези страхове са преувеличени.

Скорошно проучване на Колумбийския правен факултет, проведено сред 76 еднополови двойки, установи, че само 4 от децата показват по-различни предпочитания.

Друго проучване – на Университета в Колорадо, Денвър и на Университета в Орегон, установи, че отглеждането на деца от еднополови двойки по никакъв начин на влияе на развитието им и на начина, по който възприемат света.

Установено е, че деца, отгледани от хомосексуални двойки, деца, отгледани от хетеросексуални двойки и деца, отгледани от самотни родители, се развиват по един и същи начин.

„Отглеждането на деца от еднополови двойки не им се отразява негативно“, заявява Джими Адамс, социолог в Университета в Колорадо, Денвър.

Но не всички социолози са на това мнение. Пол Сулис, католически свещеник и професор по социология в Католическия университет, публикува труд, в който разкрива, че децата, отгледани от еднополови двойки, се сблъскват с двойно повече емоционални проблеми, в сравнение с децата от хетеросексуални двойки. Разбира се, трудът му предизвика огромен отзвук в обществото и той беше обвинен в консерватизъм и дискредитиране.

Ето и становището на Върховния съд на САЩ:

Третата основа за защита на правото на брак се състои в защитата на децата и семейството. Това са и основните права – отглеждано на деца, създаване на потомство и образование... Без припознаването, стабилността и приобщаването, които предлага бракът, децата страдат от мисълта, че семействата им са второстепенни.“

Любовта е навсякъде и за всички. Хомосексуални или хетеросексуални, родителите са най-важната фигура в живота на децата. Когато те получават любов, те получават всичко необходимо. Нека не съдим различните, а да ги приемем с любов!