Да поясним, диетата 80/20 не е класическа диета, а принцип на хранене, който изисква промяна на навиците в храненето, които водят до увеличаване на теглото. Тази схема на хранене е помогнала на Оливия Мън, Миранда Кер, Жизел Бюндхен и много други.

Как да свалите 6 кг за месец?

"Когато започнахме снимките за филма "ХМен Апокалипсис", трябваше да сваля няколко килограма, за да изглежда тялото ми перфектно - разказва Оливия Мън - и аз преминах на много строга диета, плюс тренировки три пъти седмично. Но си струваше, теглото ми беше 65 килограма! С височината ми от 1, 63 см това си беше цяла катастрофа. Втурнах се да тренирам седем пъти в седмицата, но усещах само изтощение, умора и омраза към всички около мен. Тогава ми попадна диетата 80/20. И се оказа, че тя е моето спасение! "

Описание на диетата:

Системата е проста: 80% от дневния ви хранителен прием трябва да бъдат плодове и зеленчуци. Останалите 20% - всичко, което обичате ( да, дори и бургери). Веднага изниква въпросът, кой нормален човек може да изчисли тези проценти и отговорът е вече намерен. Достатъчно е да разделите храната на "здравословна" и "нормална". При оптимални пет хранения през деня, това означава, че 4 от тях трябва да се състоят от зеленчуци и плодове и 1 - от "останалите". Ако ядете 3 пъти на ден - двете хранения на пълна диета, а третото ( може да бъде закуска, дори и обяд) – да съчетаете някои зеленчуци (или плодове) с любимата храна.

Как да остлабнете с 6 кг за един месец?  

Авторката на системата Тереза Катер казва, че е още по-ефективно да изчисляватете седмичните порции по същата формула: 20% от обичайната храна и останалите - плодове и зеленчуци. При това планиране може дори да си позволите "дни на неподчинение", когато ядете всичко, което искате през целия ден.

И разбира се, добре би било да запазите разсъдъка си и в отредения за "свободно" хранене ден и не погълнете 2 порции пържени картофи. От това няма да излезе нищо добро.

А ако сте планирали празник или тържество, можете да "икономисате" някой друг запас, като например се откажете от нездравословна храна в продължение на 3-4 дни, но без да си позволявате да се изкушавате с допълнително парче пица или торта по време на партито.

Сигурно ще си кажете "Но възможно ли е да се живее само на плодове и зеленчуци, това е вредно?!" Всъщност няма да се случи нищо страшно, ако вашата диета е разнообразна. Зелен фасул, череши, броколи, карфиол, кайсии, патладжан, тиквички, ябълки - без ограничение на количеството!

Каква е тайната на диетата 80/20 по отношение на ниската калоричност?

В детоксикацията С толкова много фибри, които приемате, ще очистите организма си от токсини, ще се нормализира работата на червата ви, ще се освободите от излишните течности и ще подобрите метаболизма си. Може дори цял живот да се придържате към тази "диета"!


"Свалих 6 килограма за един месец и нито един ден не почувствах глад – казва Оливия - и планирам да се храня така винаги. Лекарят ми каза, че е много полезно: подобриха се резултатите от изследванията ми, вътрешните органи започнаха да функционират по-добре, но най-важното - не трябваше да страдам, знаейки, че този десерт или пържола, че тази пица или бисквитка сега са ми забранени".

 

Супермоделът Миранда Кер също поздравява принципа 80/20 и казва, че той прави чудеса: "Храната най-накрая стана мой приятел, а последователността е ключът към всичко. Смятам, че е много по‐добре да се яде от всичко по малко, отколкото човек да се откаже от нещо и то завинаги".