Според дефиницията на световноизвестния духовен гуру Дийпак Чопра "сродна душа" е душа, която трепти на същата честота като вашата. Пътешествието на душите през времето е резултат от кармата, спомените и желанието. Сродната ви душа споделя вашата карма и я е споделяла и в миналото, споделя я в момента, както и в бъдещето. Вие еволюирате заедно до по-високо ниво на съзнание.

Как да настроим мисленето си така че да привлечем своята сродна душа?

Най-добрият съвет, който Дийпак дава в тази посока е не да търси правилния човек, а да бъдем правилния човек. Затова не питайте какъв човек искате да привлечете в живота си, а запитайте себе си какъв човек искате да бъдете. Когато започнете да работите над себе си и да развивате желаните от вас качества, вашата сродна душа ще се появи, за да ги отрази. Защото всяка връзка е огледало и ако не ви харесва това, което видите в огледалото вие не го чупите и не му се сърдите. Единственото, което можете да направите е да промените отражението, като промените себе си.

Защо повечето от нас се впускат да търсят любовта, за да запълнят празнината в себе си и не се чувстват достойни да бъдат обичани?

Много хора не се чувстват достойни за обич, защото идентифицират себе си с нещата, които другите са казали за тях или обществото смята за правилни. Много от тези стереотипи са изградени в детството. Всички ние сме събрали множество етикети и сме си създали една илюзорна история, която ги кара да се чувстват не достатъчно добри, за да бъдат обичани и да обичат себе си. Ключът тук е да погледнете отвъд историята, защото истинското ви Аз съществува преди тя да бъде създадена и е достойно за любов. То е свободата да чувствате радост, състрадание и обич.

Защо на много хора, които са сами им е трудно да привлекат любовта към себе си?

Защото вътрешния им разговор, който се развива в главите им, непрекъснато стига до заключението, че не са достойни да бъдат обичани. Така става натрупване на твърде много анализи, критики и ненужни оценки, които завладяват съзнанието. Дийпак Чопра твърди, че е много важно да осъзнаете, че вие не сте вашата история. Вие сте нейният автор, главният герой, но и лошият герой в нея. Много е важно да се отърсите от собствения си филм, защото дълбоко в себе си вие не сте човекът, който сте създали, а сте много повече от това. Колкото повече се връщате към миналото, толкова повече ще го пресъздавате в настоящето си. Затова отърсете се от него и започнете на чисто.

Какво можете да направите днес, за да привлечете своята сродна душа?

Бъдете промяната, която искате да видите в другите, казва Дийпак Чопра. Всичко, което ви се случва в живота, в това число и хората, които срещате, отразява нещо в самите вас. Запишете на лист всички качества, които искате човекът до вас да притежава, развийте ги и той ще се появи.

Много хора правят грешката да търсят любовта отвън и не осъзнават, че любовта, която изпитваме всъщност е отражение на обичта, която изпитваме към нашата същност.

Най-лесният въпрос, който ще ви помогне да взимате правилни решения

За да започнете да обичате себе си истински, една от най-лесните стъпки е преди да предприемете каквото и да е в ежедневието си да си зададете следния въпрос: "Ако обичам себе си наистина, бих ли направила това?". Този въпрос може да бъде зададен в милион ситуации - от това как разговаряте с даден човек, до това как се грижите за тялото си, как се държите с родителите си.