На 19-ти октомври честваме празника на Свети преподобни Йоан Рилски чудотворец, както и професионалния празник на българския лекар. Закрилник на българския лекар е именно светецът.

Преданието разказва, че Преподобни Иван Рилски е роден около 876 година в Скрино, което се намира близо до град Дупница. След много странствания той се установил в рилската планинска пустиня и останал до края на живота си. На това място той основава манастирът, който съществува и до днес.

Преподобни Иван съставил "завещание" преди смъртта си в пълно уединение. Той починал на 18 август 946 година и е погребан в притвора на църквицата в каменна гробница. Той е обявен за небесен покровител на българския народ.

На днешния ден се чества годишнина от създаването на най-старата съсловна организация в България - Български лекарски съюз. Той е създаден през 1901 година, като тогава е бил първият на Балканите и втори в Европа след британския лекарски съюз.

Денят на българския лекар се чества от 1996-та година и покровител на Българския лекарски съюз е Свети Йоан Рилски.

Ние от екипа на Dama.bg честитим празника на всички лекари! Желаем ви да бъдете здрави, всеотдайни, силни и търпеливи, за да упражнявате най-святата професия - лекарската!