На 8 ноември по стар български обичай се празнува Архангеловден или наричан още Рангел душевадник.
В българския фолклор свети Рангел, наричан още Душевадник и Архангел Михаил (Михаил означава Бог), се счита за един от шестимата юнаци, които си поделили света и при подялбата на него му се паднали мъртвите души – това предопределя основните обичаи на този празник и това, че светията олицетворява смъртта.
Според народното вярване Свети Рангел е красив, млад момък, който изважда душата с нож или сабя от тялото на човек, тъй като след смъртта душата не може да напусне сама тялото – това се свързва с възприемането на смъртта като междинна между двата живота – този на земята и онзи в отвъдното. Ето защо смъртта е представена спокойно като предхождаща вечността. Свети Рангел е състрадателен, справедлив и се смята, че е бил глух, за да не може да чува жалбите и мъките на осиротелите души. Според поверието, ако мъртвият си отива с усмивка, значи свети Рангел му е дал ябълка, а ако умира в мъки – значи му е подал да изпие горчива чаша. Светията отвеждал душата на мъртвия в отвъдното, където заедно със свети Петър премервали греховете и после я пращали в Райската градина или във вечните мъки на Ада.
В много краища Архангеловден е избран за празник на светеца покровител, от което проличава и известното „надхитряване” със съдбата с това, че закрилник на дома става смъртта в лицето на свети Архангел Михаил. Заради това почитането на покровителя на мъртвите става с жертвоприношение – коли се курбан в негова чест, като обикновено се жертва мъжко животно (овен, шиле). Вярва се, че така човек може да си осигури по-добър живот, а и когато дойде неговия ред да го навести светията – ще му бъде по-леко. В чест на светеца на този ден жените приготвят обреден хляб, наричан с различни имена - рангелова пита, боговица, Господьов хляб. Хлябът се разчупва над главата на най-възрастния мъж в къщата, след което той го полива с вино и моли за благословия.
Почитането на свети Рангел като покровител на мъртвите души предопределя и отбелязването на Архангеловата задушница, която винаги е съботния ден преди празника и е една от най-големите и тържествени задушници в обредния календар на българите.
След Архангеловден българският народ вярвал, че започват Мратници – трите най-лоши дни в годината, за които хората вярвали, че човек може да легне, покосен от страшна, лоша болест. Затова се спазвали традиции и обичаи, за да се изгони злото.
На този ден празнуват: Ангел, Ангелина, Гаврил, Милчо, Михаил, Михаела, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена, Емил, Емилия, Рада, Радко, Радослав, Радослава, Райна, Рангел, Рая.
Традиционни ястия за празника са: обредна пита, ястия с овнешко или шилешко месо, ястия със зрял фасул и ябълкови десерти.
Ние ви предлагаме 4 от традиционните рецепти: за обредна Рангелова пита, зрял боб, агнешко бутче със зеленчуци и ябълков щрудел.
Обредна Рангелова пита
Необходими продукти:
• 1 ½ пакетче краве масло (общо около 175 гр)
• 3-4 яйца
• 1 жълтък
• 1 кг брашно
• 4 с.л. кисело мляко
• 1 с.л захар
• мая (препоръчително е да е прясна – около ¾ от пакетчето)
• 2 ч.ч. вода
• щипка сол
Начин на приготвяне:
Захарта, маята и солта се разтварят в 1 ч.ч. хладка вода. Към получената смес се прибавят яйцата, брашното и киселото мляко и се замесва тесто. Разтопете предварително маслото, потопете ръцете си в него и почнете да месите тестото. Повторете същото няколко пъти, докато тестото поеме хубаво всичката мазнина. Питката се оформя в желаната форма, украсява се и се поставя в набрашнена тава. Най-често тестото се разделя на 2 части – от едната се замесва обикновена пита, а с част от втората се замесва една малка питка, която се слага в средата на голямата. С остатъка от втората част се прави дълга ивица, нещо като „ограда”, която обаче според поверието не бива да се съединява в кръг, за да не опустее къщата. След като е готова украсата, питката се намазва с разбития жълтък и се остава да втаса за около 30-40 минути, след което се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна.
Зрял боб
Необходими продукти:
• ½ кг зрял боб
• 4 глави кромид лук
• 3 моркова
• 2 сухи червени чушки (може и пресни)
• 1 стрък праз (по желание)
• 200 гр доматено пюре
• олио на вкус
• магданоз, джоджен, червен пипер и сол на вкус
Начин на приготвяне:
Бобът трябва да се накисне предварително поне 4-5 часа преди приготвянето му (ако не разполагате с това време, може да се завари за 20-ина минути без сол, като изхвърлите първата вода, в която е врял бобът). Залива се с чиста вода и се вари без сол около 40 минути ( в зависимост от сорта). Прибавя се солта, лукът, морковите и чушките, всички нарязани на ситно. След като се сварят зеленчуците и бобът, се прибавя доматеното пюре, джоджен, магданоз и се оставя да поври още 10-15 минути. Ако е останала вода, се изсипва и се смачква на пюре. Към пюрето се прибавя олио, още една глава кромид лук или стрък праз (по предпочитание). Посолява се с червен пипер и се сервира студен.
Агнешко (шилешко) бутче със зеленчуци
Необходими продукти:
• 1 бутче – около 1 ½ кг
• 3 глави лук
• 3-4 моркова
• 4-5 скилидки чесън
• резен целина
• резен пащърнак (по желание)
• ½ кг гъби (печурки, манатарки или кладници)
• 5-6 картофа
• 50 гр олио
• 50 гр краве масло
• 1 ч.ч. червено вино (непълна)
• дафинов лист, черен пипер и сол на вкус
Начин на приготвяне:
Месото се шпикова със скилидките чесън, покрива се с нарязаните на ситно лук, моркови, целина, пащърнак, добавя се черен пипер и дафинов лист. Залива се с виното и се оставя в маринатата за 12 часа. След това бутчето се изважда от маринатата и се запържва в сгорещена мазнина, докато се зачерви. Прибавят се останалите в маринатата зеленчуци и гъбите да се задушат. Прибавя се останалото вино и 1 ч.ч. вода. Картофите се нарязват на филийки и се слагат в голям гювеч. Върху тях се поставят бутчето и зеленчуците и се пекат около 1 час на 200-220 градуса.
Ябълков щрудел
Необходими продукти:
За тестото:
• 2-3 ч.ч. брашно
• 1 ч.ч. олио
• ½ ч.ч. вода
• 1 пакетче бакпулвер
• 1-2 ванилии
• щипка сол
За плънката:
• около 1 кг по-кисели ябълки (обелени, настъргани и изцедени)
• 1 ч.ч. галета
• 1 ч.ч. орехи
• 1 ч.ч. захар
• 1 с.л. канела
Начин на приготвяне:
С всички продукти се замесва късливо тесто, което се разделя на две части. Едната част се разточва на кора, малко по-голяма от тавата, така че да покрие дъното и стените й. Изсипва се приготвената плънка (настърганите ябълки, примесени с всичките продукти за плънката), която се покрива с разточената втора половина от тестото. Надупчва се и се пече на умерено загрята фурна. След като се изпече се поръсва с пудра захар. Може да се сервира с топка сладолед.