На 20 юли православната църква отдава почит на Свети пророк Илия. Той е познат и като Гръмоделецът и е един от тримата велики старозаветни мъже – Мойсей и Свети Йоан Предтеча.

Свети пророк Илия е потомък на Аароновия род и по негово време са управлявали царица Йезавел и цар Ахав, които били езичници. Светецът ги предупреждавал, но те не сменили вярата си и начина си на живот. Земите им били застигнати от суша, която продължила три години и половина, но не не искали да се вслушат в думите на пророка.

Когато мисията на Свети Илия на земята била завършена, той получил небесно предизвестие. Той отишъл край река Йордан заедно с верния си ученик Елисей и бил отнесен към Небесното царство на Огнена колесница.

В България Свети Илия се смята за господар на небесните природни стихии. Той владее светкавиците, градушките и гръмотевиците. Вярва се, че когато той препуска с огнената си колесница по небесните пътища, причина гръмотевици и огън, заради което се нарича още Гръмоломник, Гръмовник и Гръмоделец.
Според поверията на земята гърми, когато Пророкът търкаля бъчви в небесата. А когато той води битка с триглави змии, Сатаната или крилати Змейове, на земята има опустошително природни стихии. Ако светецът се разсърди, пуска от ръкава си ледени зърна или пък заключва дъждовете в небесна пещера и на земята настъпва суша.

Поверия и обичаи на Илинден

Смята се, че ако на Илинден гърми, орехите и лешниците ще са празни, овошките ще се повредят или загинат и само виното ще бъде добро.
На този ден не се работи, защото гръм може да удари човека.

На Илинден не бива да се ходи на плаж, защото на този ден морето взима жертви. Тогава излизат есенни ветрове, мъртво течение и вълнение. Старите рибари казват, че „Илинден идва в мъртва хватка на морето“.

Какъвто човек влезе пръв в дома ви, такава ще бъде и цялата година.
На Илинден възрастните пеят песни за Свети пророк Илия и измолват благополучие, здраве и плодородие от Бога.

Това е и празникът на самарджии, кожухари и фурнаджии, защото Свети Илия е техен покровител.

На този ден се готви курбан, който се освещава, от най-стария петел в чест на светеца. Рано призори стопанката на дома замесва колач и погача боговица за Свети Илия. В жертвоприношение на пророка се принася мъжко чифтокопитно животно – бивол, вол или теле.

На Илинден имен ден празнуват Илия, Илин, Илинко, Илина, Илиана, Илика, Илико, Божко, Божинко, Божинка, Божана. Желаем ви много здраве успехи и щастие!