Петковден – празник, посветен на Преподобна Параскева Петка Търновска, закрилница на децата, семейството, бременните и родилките.
Петка Българска е родена през XI век в семейството на българи, живеещи в тракийския град Епиват, намиращ се на Мраморно море. След смъртта на нейните родители, Петка раздала имуществото си на нуждаещите се и се посветила изцяло на Бог – живяла е в малък храм в Иракли, после отишла в Палестина, след което се завърнала в родния си град Епиват. Там починала. След битката при Клокотница на 09.03.1230 г. цар Иван Асен II пренесъл мощите й в Търново. Но след много странствания след падането на българската държава под турско робство, мощите й намират вечен покой в румънския град Ят и символизират борбата на народа за съхраняване на християнската вяра и култура.
С този ден се поставя края на селскостопанската година и началото на зимните семейни празници. Периодът се свързва с много годежи и сватби. От Петковден до Димитровден (26.10) са забранени веселията и работата с кроене и шиене, тъй като тези дни се считат за „мръсни” и „нечисти”. В много краища светицата се почита с организирането на събори и приготвянето на курбан.
На този ден празнуват: Петко, Петка, Петкан, Петкана, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева, Петя.
Традиционни ястия за празника са: курбан чорба, петкова пита, овнешка яхния, лозови сарми, солен кекс, сладък кекс с вода.
Ние ви предлагаме 3 от рецептите: за традиционната Петкова пита, солен кекс и вкусни лозови сарми.
Петкова пита
Необходими продукти:
• ½ литър прясно мляко
• 2 яйца
• 1 кг. брашно
• 2 с.л. захар
• 2 с.л. олио
• 1 с.л. сол
• 20 гр мая
• 20 гр краве масло
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в млякото и към тях се прибавят захарта, половината от брашното и олиото до получаването на каша. Оставя се да втаса на топло за 20 минути. Прибавят се разбитите яйца и се омесва с останалото брашно. (Който не умее да меси, трябва да удари 100 пъти тестото в масата). Оформя се на питка, която се намазва с разбит жълтък и се оставя да втаса за още 30 минути. Пече се на 180 градуса около 40 минути. След като питата е изпечена се намазва с кравето масло и е готова за консумиране.
Солен кекс (мързелива баница)
Необходими продукти:
• 2 ч.ч. кисело мляко с 1 ч.л. сода бикарбонат
• 100 гр. краве масло
• 250 гр. натрошено сирене
• 3-4 яйца
• 300 гр брашно
Начин на приготвяне:
Разбиват се добре яйцата и се добавя киселото мляко със содата. Постепенно се прибавят сиренето и брашното. Всичко се разбърква добре и се изсипва в добре намазана и поръсена с брашно форма за кекс. Кравето масло, нарязано на бучки, се слага отгоре в тестото. Пече се в силна фурна.
Лозови сарми
Необходими продукти:
• 300 гр кайма (от свинско или овнешко месо)
• 1 ч.ч. ориз
• 2-3 глави кромид лук
• 2 морков
• 200 гр мазнина
• 30 лозови листа
• черен пипер, чубрица и сол на вкус
Начин на приготвяне:
Лозовите листа се измиват добре и се попарват в подсолена вода. Плънката се приготвя като се загрява в тиган мазнината, след което се прибавят лукът, морковите и оризът. Запържва се 1-2 минути и се изсипва 1 ч.ч. вода. Бърка се, докато водата се изпари. Добавя се каймата и подправките за още 2-3 минути. От получената плънка се поставя по 1 лъжица в лозовото листо и се завива. Сармите се нареждат в тенджера, налива се вода (колкото да ги покрие), по желание се добавя 1 кафена чашка олио и се варят, докато останат на мазнина. Могат да се сервират с кисело мляко и копър.
Малък съвет за приготвяне на вкусен ориз, който не става на каша (без значение от рецептата) – измийте добре ориза и според количеството го овкусете с 1-2 с.л. сол. След това го оставете за 15 минути и го измийте отново обилно с вода.