Какъв празник почита православната църква на 12-ти май? Кой празнува имен ден на 26-ти април?

Ето кой празнува имен ден на 12-ти май.

Томина неделя през 2024-та година честваме на 12-ти април.

Празникът се свързва със Свети Тома, който е един от 12-те Христови ученици. Той е известен и като Тома Неверни.

Наименованието на празника се свързва с евангелските писания, които разказват, че когато мълвата за изчезналото тяло Господне се разнесла, единствен апостол Тома не повярвал и за да се убеди в чудото, поискал да пипне раните от гвоздеите, с които Исус бил прикован на кръста.

На осмия ден от възкръсването си Христос отишъл при Тома и му казал: "Дай си пръста тук и виж ръцете ми, дай ръката си и я сложи на ребрата ми. И не бъди невярващ, а вярващ. Понеже ме видя, повярва ли? Блажени са тези, които, без да видят, са повярвали." Когато Тома сам се убедил във възкресението, паднал на колене пред Спасителя и молил за прошка. Това моментно неверие на апостол Тома става олицетворение на миговете на колебание и съмнение, в които изпада всеки един човек.

Томина неделя е последният ден от седмицата след Великден, наречена Светла или Празна неделя, защото е "празна" откъм работа - в седемте дни не се работи.

На Томина неделя жените повторно боядисват яйца и ги раздават за душите на покойните си близки, като вярват, че така ще ги предпазят от превъплъщаване.

Днес имен ден празнуват Тома, Томислава, Томислав. Желаем ви много здраве, успехи и щастие!