На 17 октомври 2024 г. българите ще имат уникалната възможност да станат свидетели на изключително рядко астрономическо явление – най-голямата и най-ярка суперлуна за годината, наричана „Луната на ловеца“ или Ловджийска луна.

 

Октомврийската суперлуна този четвъртък е най-близката до Земята за цялата година и се съчетава с комета в рядко срещано небесно зрелище, допълва АП.

Третата от четирите суперлуни за годината се намира „само“ на около 357 364 километра от нас, поради което погледната от Земята ще изглежда още по-голяма и по-ярка, отколкото луните през август и септември.

Пълнолунието може да се наблюдава в нощта на 17 октомври.

 

Защо се нарича „Луната на ловеца“

„Алманахът на стария фермер“, който за пръв път публикува имената на пълнолунията през 30-те години на миналия век, посочва, че пълнолунието е наречено така, защото отбелязва началото на ловния сезон и се разглежда като сигнал за ловците да започнат да се подготвят за наближаващия студ.

По това време сред полетата, ожънати от жътварите по време на луната на жътвата – пълнолунието, което се появи преди луната на ловеца, ловците могат лесно да наблюдават животните.

Ритуали и прояви, които да опитате по време на „Луната на ловеца“

Много древни култури и религии празнуват небесните цикли, включително намирането на начини за почитане и използване на силата на пълнолунието.

За да използвате по най-добрия начин тази интензивна енергия, много астролози вярват, че пълнолунието е чудесно време да манифестирате мечтите си.

Астролози посочват, че тъй като Овенът е огнен знак, използването на пламък под формата на свещи или дим под формата на различни ароматни пръчици във вашите ритуали може да бъде полезно.

По стечение на космическата съдба в съседство на суперлуната се намира комета. Открита през миналата година, кометата C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) сега се откроява в Северното полукълбо, след като покори звездобройците в Южното полукълбо.

Лунната светлина ще размие част от опашката на кометата, но все пак си струва да я погледнете след залез слънце.

По-добре се постарайте да видите кометата – тя може никога да не се върне, съветват астрономите. Ако пък пропуснете голямото пълнолуние, имате още един шанс – четвъртата и последна суперлуна за годината ще изгрее на 15 ноември.

По-скоро популярен, отколкото научен термин, „суперлуна“ се появява, когато пълната лунна фаза се синхронизира с особено близко движение около Земята. Обикновено това се случва само три или четири пъти годишно, като се има предвид постоянно променящата се овална орбита на Луната.