Какъв празник почита православната църква на 29-ти юни? Кой празнува имен ден днес?

Ето кой празнува имен ден на 29-ти юни.

На 29-ти юни православната църква почита паметта на първоапостолите Петър и Павел. Приема се, че те са близнаци и празникът им предшества двуседмичен пост.

Легендата разказва, че Свети Петър е пазител на райската градина и държи ключовете за Рая. По-големият му брат близнак Свети Павел запалва снопите на нивата, като пуска светкавици и може да предизвика наводнения, горски пожари и градушки.

Двамата братя били повикани от Христос, за да тръгнат след него. Те го следвали до деня на Възнесението Му. Апостол Павел имал еврейско име – Симон, а Петър означава „камък“ и името му било дадено от Исус Христос. Двамата братя разпространявали християнството в Кападокия, Понт, Сирия и Галатия след Възнесението.

Апостол Павел е наречен „апостол на езичниците“, тъй като не бил от кръга на Христовите ученици. Той бил роден в Тарс, Каликия и първоначално изповядвал юдейската религия и бил гонител на християни. Но на път за Дамаск той бил ослепен от видение на Христос. Той бил заведен обратно в града и след три дни бил изцерен по чудо. По този начин той станал защитник и разпространител на Христовото учение.

Свети Петър и Свети Павел загинали като мъченици заради вярата си. Те били разпнати на кръст от император Нерон в Рим.

Според традициите на Петровден се коли пиле, което се нарича „петровско пиле“. След това жените раздават част от пилето ябълки „петровки“.

На 29-ти юни имен ден празнуват Петър, Петьо, Петя, Павел, Павлин, Павлина, Петрана Пепа, Петранка, Павлета, Полина, Пенка, Пейо, Пенчо, Кремена и Камен. Желаем ви здраве, успехи и щастие!