Кой празнува имен ден на 29-ти юни? Какъв празник почита православната църква на този ден?

Ето кой празнува имен ден на 29-ти юни.

На 29-ти юни православната църква почита паметта на първоапостолите Петър и Павел. Приема се, че те са близнаци и празникът им предшества двуседмичен пост.

Според преданието Свети Петър е пазител на райската градина и държи ключовете за Рая. По-големият му брат близнак Свети Павел запалва снопите на нивата, като пуска светкавици и може да предизвика наводнения, горски пожари и градушки.

Двамата братя били повикани от Христос, за да тръгнат след него. Те го следвали до деня на Възнесението Му. Апостол Павел имал еврейско име – Симон, а Петър означава „камък“ и името му било дадено от Исус Христос. Двамата братя разпространявали християнството в Кападокия, Понт, Сирия и Галатия след Възнесението.

Апостол Павел е наречен „апостол на езичниците“, тъй като не бил от кръга на Христовите ученици. Той бил роден в Тарс, Каликия и първоначално изповядвал юдейската религия и бил гонител на християни. Но на път за Дамаск той бил ослепен от видение на Христос. Той бил заведен обратно в града и след три дни бил изцерен по чудо. По този начин той станал защитник и разпространител на Христовото учение.

Свети Петър и Свети Павел загинали като мъченици заради вярата си. Те били разпнати на кръст от император Нерон в Рим.

Според традициите на Петровден се коли пиле, което се нарича „петровско пиле“. След това жените раздават част от пилето ябълки „петровки“.

Днес имен ден празнуват Петър, Петьо, Петя, Павел, Павлин, Павлина, Петрана Пепа, Петранка, Павлета, Полина, Пенка, Пейо, Пенчо, Кремена и Камен. Желаем ви здраве, успехи и щастие!