Какъв празник почита православната църква на 9-ти март? Кой празнува имен ден на този ден?

Ето кой празнува имен ден на 9-ти март.

На 9-ти март православната църква почита 40-те войника от арменския полк в град Севастия, които след жестоки мъчения загиват за своята вяра по време на преследванията на християните от император Лициний (IV век).

Празникът е известен още като Четиридесет мъченици Севастийски, Свето четирси, Свети четиресет, Младенци. С този ден е свързано народното вярване, че слънцето се обръща към лято, времето се затопля и излизат всички буболечки, змии и гущери от дупките си.

На празничната трапеза се слагат 40 червени чушки, пълнени с боб, а също и 40 сарми с ориз. Наливат се 40 чашки с вино и 40 с ракия. Изяждат се 40 залъка и се изпиват 40 глътки вода. На този ден стопанинът засява 40 корена и всичко се хваща.

Сред обичаите на празника основно място заема обредното гонене на змии и гущери. Предпазващо значение имат всички действия в този обред - паленето на огньове, прескачането им, удрянето по железни предмети и наричането: "Бягайте, змии и гущери, на 40 разкрача".

На 9-ти март имен ден празнуват Горян, Горянка, Гордан, Вививан, Младен, Младенка и Младена. Желаем ви здраве, успехи и щастие!