Децата обичат да готвят и ако им се отдаде възможност, те ще си играят в кухнята. И защо не? Готвенето е креативно, разхвърляно и забавно, и гъделичка всички сетива.

На всичкото отгоре усилията ви се възнаграждават с нещо, което (надяваме се) е вкусно за ядене. А готвенето може да донесе и някои допълнителни ползи. Прекарването на време в кухнята може да помогне на децата да развият разбиране за здравословните храни и да насърчи по-добри хранителни навици.

Значението на това наистина не бива да се пренебрегва. През последните няколко десетилетия процентът на затлъстяване и наднормено тегло сред децата се е увеличил драстично. Това отчасти е отражение на храненето, което включва твърде много калории и бедни на хранителни вещества храни и твърде малко плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и богати на калций млечни продукти.

Многото ползи от готвенето с деца

Храната, която се консумира извън дома, е по-калорична, съдържа повече мазнини и осигурява по-малко калций и фибри, отколкото приготвената вкъщи храна. От друга страна, консумирането на повече ястия у дома е свързано с по-висок прием на плодове, зеленчуци и млечни продукти с по-малко мазнини и калории.

Така че, вземете децата и превърнете здравословното хранене в нова традиция. Ето още няколко предимства от приготвянето на домашни ястия с вашите деца:

1. Развиване на разбиране за здравословните храни

Ако родителите могат да служат като добър пример за подражание с избора си на храна, децата им е по-вероятно да последват. Готвенето и храненето заедно помагат на децата да оценят здравословните храни.

2. Насърчаване на децата да опитват нови храни

Децата ядат с удоволствие това, което са приготвили. Когато децата участват в подбора на съставките и приготвянето на храните, те са по-склонни да опитат своите творения. Опитът в готвенето ще помогне за възпитаване на по-отворено мислене, когато става въпрос за опитване на нови храни.

3. Повишаване на самочувствието им

Децата получават чувство на гордост и независимост, когато готвят. Децата обичат да се хвалят с това, че "всичко направих сам!". Когато успеят сами да приготвят нещо, независимо колко просто е то, и след това да го поднесат на семейството, това повишава самочувствието им. Помогнете на децата си, като ги насочвате към подходящи за възрастта им рецепти.

4. Използване на творческата им страна

След като децата придобият някои основни умения и се научат да следват рецепти, те трябва да бъдат насърчавани да проявяват творчество. Можете да започнете с проста основна рецепта. След като измислят свои собствени рецепти, много деца обичат да си ги записват и пазят.

5. Насърчаване на сближаването в семейството

Прекарването на време заедно в кухнята може да бъде забавно и релаксиращо както за децата, така и за възрастните. Много деца не се нуждаят от много убеждаване, за да се присъединят към вас в кухнята, така че използвайте това време, за да се насладите на компанията им и да говорите за това колко добро - и полезно за вас - ще бъде вашето ястие.

6. Подобряване на фините двигателни умения

Ако позволите на децата си да се включат в дейности като разбъркване, смесване на съставките, разточване на тестото или, за по-големите деца, рязане на зеленчуци, това е чудесен начин да подобрите фината им моторика, контрола и координацията око-ръка.

7. Повишаване на фокуса и вниманието

Готвенето включва правилно следване на рецепти и стъпки, за да се стигне до вкусния краен резултат. Когато готвят, децата се научават да обръщат внимание на всеки детайл. Те учат бързо и трябва да се съсредоточат, ако искат да изядат закуската или ястието накрая!

Автор: Сюзън Бауърман, старши директор на отдел "Световно образование и обучение по хранене" в Herbalife Nutrition