Необходими продукти
Брашно - 800 г.
олио - 1 с.л
сол - 1 щипка
вода - 400 мл.
оцет - 1 с.л
за меко тесто тиква цигулка - 1 бр.
захар бяла кристална - по 3-4 с.л на лист
орехи - 2 ч.ч
канела - 1 пакетче
олио - по 2 с.л за напръскване на всеки лист
Начин на приготвяне
Пресяваме си брашното в дълбока купа. Слагаме вътре водата. Добавяме 1 щипка сол, 1 с.л оцет и 1 с.л олио. Набрашняваме си плота върху който ще работим. Замесваме меко тесто. Доомесваме го много добре върху плота след това. Делим го на топки. Слагаме топките върху набрашнена кърпа и ги завиваме. Всяка топка я разточваме с помощта на дълга тънка точилка на голям тънък лист. Почистваме си преди това тиквата от кората и семките. Настъргваме на едрото ренде тиквата в голяма тава. Почистваме си орехите и ги смиламе на машинка за мелене.Слагаме си в купичка бяла кристално захар и 1 пакетче канела за аромат. Разбъркваме. Трябва да имаме в предвид че на един лист трябва да се поръси 3-4 с.л захар. До нас си слагаме и бутилка с олио за да ни е под ръка също като ръсим. На един лист около 2 с.л олио отива. Разточваме първата топка на голям лист. Като я сложим на масата и почнем на точим с точилката си я набрашняваме леко топката за да не лепне. Като разточим листа ръсим с тиква, после с захар с канела и накрая с орехи. Поръсваме с олио около 2 с.л равномерно. Орехите и захарта е приблизителна и тя се коригира според желанието. Навиваме на руло. Краищата трябва да са равни, излишното от кората се изрязва при необходимост. Така правим и с другите продукти. Редим рулата едно до друго в тавата на фурната. В една тава могат да се наредят по 5 рула. Тавата трябва да ни е намаза с олио и посипана леко с брашно. Печем в загрята на 180 гр. Вадим ги след като се опекат и зачервят добре.
Ако искате и вие да се включите в коледния конкурс на София Мел и Dama.bg, можете да го направите тук