Споделяме ви една нова рецепта за хрупкав шоколад с пълнеж от шамфъстък.

Днес може би само единици не са чували за този „дубайски шоколад“. Повечето хора са свикнали, че шоколадовият пълнеж се състои предимно от ядки, стафиди или карамел, но вече с пълна сила у нас навлиза шамфъстъкът, който е много характерен за десертите от Изтока. Шоколадът с шамфъстък също вече е спечелил сърцата и вниманието на много хора, както и на социалните мрежи. А най-хубавото е, че можете да го приготвите сами: основното нещо е да вземете специално тесто за кюнефе за рецептата, да се запасите с шамфъстък и с три вида шоколад.

Дубайски шоколад - Шоколадов десерт с пълнеж от шамфъстък, кокосово масло и хрупкаво тесто.

Време за приготвяне: 15 минути
Рецепта за 4 порции
Кухня: Източна
Вид ястие: Десерт

Съставки:
тъмен шоколад 300 гр
млечен шоколад 100 гр
кокосово масло 1 ч.ч
бял шоколад 50 гр

За пълнежа от шамфъстък:
готово тесто 150 гр
паста от шамфъстък 75 гр
Шамфъстък 15 гр
Сол 1 щипка

Начин на приготвяне

Първа стъпка е да нарежете тестото за кюнефе на малки парчета и се запържва в тиган на слаб огън до златисто кафяво - отнема около 5 минути. Обръщайте го често и го проверявайте, за да не загори, след това го свалете от огъня. Сложете тестото в купа и го оставете настрана.

След това поставете млечния и черния шоколад в купа и разтопете в микровълнова фурна на интервали от по 10 секунди, като го разбърквате след всеки един път. Пълното му разтапяне ще отнеме около минута. Добавете към него кокосовото масло, разбъркайте и оставете настрана.

Ако пастата от шамфъстък е твърда, поставете я в микровълнова фурна за 20 секунди. Добавете пастата към хрупкавото тесто, овкусете със сол и добавете шамфъстък на прах, като него може сами да го приготвите като натрошите малко шамфъстък в хаванче. Смесете всичко в една купа докато стане хомогенна смес.

В друга купа разтопете белия шоколад по същия начин в микровълнова и го изсипете на дъното на формата, в която ще сложите десерта. Може да използвате форма за бонбони, или за кексчета. Нанесете разтопения черен и млечен шоколад отгоре и използвайте задната част на лъжица, за да го разстелите внимателно. Напълнете всяка формичка с пълнеж от шамфъстък и отново изравнете с лъжицата.

Намажете отгоре с останалия разтопен черен и млечен шоколад. Почистете формата ако част от сместа е паднала отвън, след което я поставете във фризера за 2 часа.

Извадете готовия десерт от фризера и го извадете от формата. Най-добрият начин да сервирате шоколада е с кафе или неподсладен чай. Бон апети!