X

Една истинска дама трябва да може да приготвя шкембе чорба!

от в 11:01 на 21.01.2015 в Здраве и спорт | Рецепти


Една истинска дама трябва да може да приготвя шкембе чорба!

Една истинска дама трябва да може да приготвя шкембе чорба!

Смятана за класическа българска рецепта, шкембе чорбата се приготвя не само в България. Ако пътувате до Одрин например, може да опитате от традиционната телешка шкембе чорба, която е неповторима. Любимо ястие на голяма част от мъжете, шкембе чорбата дължи своя невероятен и единствен по рода си вкус на съставки като лют червен пипер, оцет и счукан чесън. 

Рецептата за шкембе чорба, която днес Dama.bg ви предлага, е също приготвена с телешко шкембе. 

Ето и стъпка по стъпка как се приготвя тази любима на мъжете шкембе чорба:

Необходими продукти:

  • 750-800 грама телешко шкембе
  • 3 яйца или 4 жълтъка
  • 4 с.л. брашно
  • 200 грама кисело мляко
  • 2-3 с.л. лют червен пипер
  • 1 ч.л. сол може и повече, ако обичате по-солено
  • 1/2 едра глава чесън счукан
  • 5-6 с.л. оцет винен
  • 3-4 с.л. олио

Начин на приготвяне:

Шкембето се измива добре и се накисва във вода за около 1 час. В случай, че не е изчистено, се почиства с острието на ножа върху течаща вода или се потапя в разтвор от гасена вар. За предпочитане е да купите вече изчистено шкембе. След това се нарязва на едри парчета и се оставя да ври на среден огън около 2 часа като се добавя вода. Внимавайте - шкембето не трябва да бъде оставяно без вода! Солта се добавя най-накрая, когато вече шкембето е почти сварено, 15 минути преди да се свали от огъня.

След като се свари, парчетата шкембе се изваждат от тенджерата и се оставя бульонът да се охлади. Мазнината, която остава най-отгоре се отстранява.
Шкембето се нарязва на парченца и се връща в бульона. Яйцата, брашното и киселото мляко се разбъркват до образуването на гладка каша.

Взема се малка част от бульона и на тънка струйка при непрекъснато бъркане се изсипва в застройката. Така застройката се разрежда с няколко черпака бульон и отново се изсипва в тенджерата. Остава се на слаб огън за няколко минути без да завира, за да не се пресече яйцето. През това време олиото се загрява и в него се изсипват 2-3 с.л. червен пипер. Разбърква се интензивно. Изсипва се веднага в тенджерата с шкембе чорбата и се разбърква добре. Поднася се със счукан чесън в оцет и люта чушка. 

Източник: merudia.bg

Вижте още Рецепти от Dama.bg



Теми   рецепти | шкембе чорба

Още по темата

Коментари

Зареждане






x

Ако не искаш да получаваш най-интересните статии, натисни тук.