Жените във Великобритания се гледат в огледалото средно над 70 пъти на ден, твърди проучване. И не е изненада, всички сме били го правили - приготвяме се, като се уверим, че косата и гримът ни са оправени. И тогава някой ви прави снимка и изглеждате ужасно, сякаш сте двама различни човека! Спокойно, не сте единствената, която се чувства по този начин. Всъщност има научно обяснение за това.

Разбрахме как мозъкът ни лъже, когато се чувстваме объркани, след като гледаме своя снимка. Разберете и вие защо винаги изгледаме по-добре в огледалото.

1. Огледалото ни обръща

Това, което виждаме, когато гледаме себе си в огледало, не е реалност - отражението в огледалото е обърната версия на начина, по който всъщност изглеждаме. И тъй като се оглеждаме всеки ден, много сме свикнали с тази обърната версия. Така че, ако не се виждате твърде често на снимки, всъщност не знаете как изглеждате, така че е нормално да сте малко шокирани.

2. Незабавен контрол

Когато се гледаме в огледалото, имаме пълен и моментален контрол. Ако не ни харесва ъгълът, реагираме веднага, като променяме лицето си и коригираме стойката и изражението на лицето, за да си придадем по-удовлетворяващ външен вид. Когато става въпрос за фотографии, обикновено се виждаме след като снимката е направена. Тук позирането може да помогне. Също така е добре да знаете силните и слабите си страни и най-добрите си ъгли.

3. Осветлението има значение

Мозъкът ни работи по начин, който не забелязва разликите в осветлението, когато се погледнем в огледалото, защото автоматично го изравнява и ни показва изражение на лицето ни близо до това, което сме свикнали да виждаме. Камерата не работи по този начин и вместо това улавя всички тонове и сенки обективно и играе огромна роля за правене на снимка. Както казват фотографите: „Светлината може или да я направи, или да я разруши!“

4. Лицата ни са асиметрични

Никой няма абсолютно симетрично лице. Опитайте да сравните части от него - вероятно са наистина различни. Свикнали сме да гледаме себе си под един или няколко конкретни ъгъла и често си мислим, че едната страна на лицето е същата като другата. Ето защо се чувстваме като напълно различен човек, когато видим финалния кадър и вероятно се възприемаме като не толкова привлекателни.

5. Околната среда оказва натиск върху нас

Както обяснява изследователят Нолан Фини, обикновено се гледаме в огледалото, когато сме или у дома, или поне в безопасна среда. Що се отнася до снимките, често изглеждаме по-напрегнати и стегнати. Разширяваме очите си, за да не мигаме и разтягаме устните си във фалшива усмивка или правим патешки устни. Тъй като снимките най-често се оказват в социалните мрежи, чувстваме голям натиск върху себе си, за да изглеждаме по определен начин. Опитайте се да се чувствате по-спокойни пред камерата и винаги ще изглеждате по-добре накрая.

6. В огледалото виждаме само определени детайли

Гледайки се в огледалото, обикновено се фокусираме върху определена част от лицето си като устните, носа, очите и т.н., и не осъзнаваме как изглежда всичко заедно. Когато гледаме снимка, от друга страна, възприемаме всичко наведнъж и го осъждаме - стойката, изражението на лицето и всичко друго, на което обикновено не обръщаме внимание. Така че отново, самоизследването може да ви помогне да се почувствате по-уверени пред камерата.

7. Смятаме, че сме по-привлекателни, отколкото всъщност сме

Изследване на Чикагския университет разкрива, че хората са склонни да мислят, че изглеждат по-добре, отколкото в действителност. За това проучване изследователите подбират снимки на участниците и ги обработват в по-добре и по-лошо изглеждащи версии. След това участниците са помолени да намерят оригиналните си снимки и повечето от тях не успяват, като избират такива, на които са по-привлекателни. Прекарваме много повече време, гледайки се в огледалото, отколкото да се гледаме на снимки. Мозъкът ни подвежда и истинските снимки изглеждат странно. Това не означава, че изглеждаме ужасно, просто не сме свикнали да се виждаме от тази страна. Така че крайното „лекарство” е да изследвате себе си и двата начина!

Имате ли някакви трикове да изглеждате хубаво на снимки?