Скоро Дрю Баримор отпразнува своя 47-ми рожден ден с небрежно селфи в банята, привидно без грим. Салма Хайек публикува снимка по бански с хаштаг #nomakeup. Гуинет Полтроу често публикува селфита без грим в профила си в Инстаграм. Мишел Пфайфър, Тайра Банкс, Дженифър Анистън, Дженифър Лопес, Габриел Юнион, Трейси Елис Рос, Хелън Мирън: Всички те също споделиха естествени снимки на лицата им лишени от типичния блясък на Инстаграм.

„Вече няма толкова много спонтанни снимки“, споделя Ейми Уекслър, базиран в Ню Йорк психиатър и дерматолог. „Всичко е организирано и планирано, с грим и прическа. И благодарение на социалните медии сега има постоянен залп от тези изображения. „Спомням си, че четях Vogue като тийнейджър и се чувствах зле за себе си, защото не изглеждах така“, споделя Уекслър, „но тогава можех да прибера списанието. Буквално не беше в лицето ми през цялото време.

Вредното психологическо въздействие на социалните медии върху тийнейджърите е добре документирано, но психиатърът от Ню Йорк Саманта Бордман смята, че не обръщаме достатъчно внимание на това как се отразява на жените с напредване на възрастта. Тя споделя, че социалните медии могат да накарат по-възрастните жени да се чувстват толкова зле, колкото и тийнейджърките, особено когато външният вид на жената не съвпада с това, което тя се чувства. „Също така сме бомбардирани с изображения през цялото време – преди пет години, преди 10 години,“ казва Бордман, „и това е напомняне за минаващото време и как изглеждаме по различен начин“.

Когато става въпрос за селфита без грим, 55-годишната Хали Бери прави по-голямо впечатление от 25-годишната Хейли Бийбър. „Мисля, че когато виждаме знаменитостите да публикуват снимки без грим, това насърчава хората да приемат себе си”, казва естетикът Джоана Варгас. "Снимките могат също да напомнят как наистина изглежда кожата. Версията без пори, често срещана в социалните медии, не е възможна за хората", казва Уекслер.

Но дори изображенията с така наречения естествен вид не идват без усилие. „Има много продукти, лечения и инжекции, всички тези допринасят за това, което след това виждаме на “естествената” снимка“, казва Бордман.

В крайна сметка, да покажат естествена кожа, без множеството филтри и обработка, е основна цел както на знаменитостите, така и на все повече козметични марки. Важно е да приемаме кожата си и нещата, през които преминава с течение на времето, без да се притесняваме от малките бръчици по лицето си.