Във Франция броят на красивите и елегантни жени в разцвета на петдесетте е просто поразяващ. Тези жени спокойно носят поли над коляното и изглеждат страхотно, дори да нямат идеална кожа. Те не се страхуват да остареят и се чувстват комфортно, без значение от своята възраст.

Представяме ви 10-те правила за красиво стареене от книгата "Уроци по красиво стареене: тайната на френските жени" на Ребека Плантер:

1. Активният начин на живот остава активен до преклонна възраст

Във Франция активният отдих е част от културата и с напредване на възрастта никой не се отказва от него. Французите ходят пеша, катерят се по планините, обожават каяка, играят тенис, тичат в парка, карат ски и така без край. Това е начин на живот, а не привързаност към спорта. Дори и да отидат някъде на почивка, французите трябва да правят нещо, а не само да лежат на слънце. С такива по-сериозни занимания със спорт французойките не се претоварват, за разлика от някои американки, тъй като всяка злоупотреба със себе си е вредна за самочувствието им.

2. Чувството за хумор като мощен антиоксидант

Известният френски сарказъм помага на френските жени да не възприемат напредването на възрастта и остаряването като драма. Никой друг език не разполага с толкова поговорки и вицове на тема „Жената отново разцъфтява" и втория период на "страст", който настъпва, когато жената е на 40-50 години.

3. Храната като религия

Знаем, че французите обожават храната, но за разлика от американците, те имат мания да се хранят изискано и красиво, а не по много. Французойките ядат съвсем малко. И с възрастта, когато финансовите възможности позволяват, манията за красотата и вкус се засилва - те често се хранят в ресторанти и кафенета, предлагащи мини-ястия, вино и в добра компания.

Всичко това, разбира се, им помага да запазят своите мерки; няма такава критична разлика в теглото на 20 и на 40 години, което се наблюдава при американските жени.

4. С възрастта, французойките могат да си позволят повече, а не по-малко

Имам чувството, - пише Ребека - че още с майчиното мляко френските момичета приемат известна доза здравословен егоизъм. С възрастта, когато децата пораснат и изискват по-малко внимание, французойките започват да се грижат за себе си. Харчат повече пари за свое удоволствие, позволяват си да пътуват, купуват си скъпи дрехи. Френската жена на 40 години не се измъчва от угризения на съвестта, ако си купи скъпи обувки, вместо конзола за игра на сина си тийнейджър.

Дори ще го счита за съвсем правилно решение: ако иска конзола – да започне работа. Да се грижат за внуци във Франция не е прието, никой не възприема бабите като безплатни детегледачки.

5. Дрехите в гардероба стават по-малко, но доста по-скъпи

И с по-добро качество. Дори жените със среден доход си купуват скъпи и удобни неща: кашмир, коприна, хубави обувки и поне една скъпа чанта. Всичко това допълва елегантния стил на зрелите жени, от който така се възхищават туристите.

6. С възрастта социалният живот не затихва, а точно обратното

За разлика от американските жени, които често предпочитат телевизията и домашния отдих вместо социалния живот, французойките, особено в големите градове, са доста по-активни. Децата вече са пораснали и не изискват постоянно внимание, животът продължава - време е за вечеринки, гости, хубави барове, кино и така нататък. Активният социален живот поддържа тонуса: прическа, стайлинг, маникюр, красиви дрехи и задължително - удобни обувки с токчета.

7. Възрастта не е болест и не изисква лечение

Френските жени се отнасят спокойно към възрастта и бръчките, прекалено очевидният лифтинг придизвиква по-скоро подигравки. За разлика от американските жени, пристрастени към идеята за запазване на младостта, французойките смятат, че в определена възраст липсата на бръчки при жените по-скоро е знак за психични проблеми, отколкото причина за завист. Във Франция козметичните салони са предпочитани пред козметичната хирургия и ботокса.

8. Във всяка възраст може да носиш това, което ти подхожда

Французойките носят поли над коляното до преклонна възраст. Във Франция, не съществува понятието "дрехи не за възрастта си". Често се наблюдава майка и дъщеря да си купят дрехи от една и съща марка. Разбира се с напредването на възрастта и финансовите възможности вкусът се променя, като предпочитанията са към по-скъпия и класически стил, но в никоя друга страна в света няма толкова много 40-60 годишни жени с къси полички и тесни джинси.

9. Няма възрастови ограничения за сексуалността и за сексуалния живот.

Напротив, във Франция, се приема, че след 40 настъпва втора младост: много е постигнато, много е научено и е време да се насладите на опита, докато все още сте в добра физическа форма. Това е и добре и зле - казва Ребека - добре, защото влияе на самочувствието на жените и е лошо, защото в тази възраст е пикът на разводите.

10. С възрастта всичко е възможно, но в умерени количества.

Вино, късно парти, дори и цигари. Ребека описва своята 52-годишна приятелка-французойка, която си позволява по една цигара на ден след закуска. Тя пушила в продължение на много години и после спряла, но почувствала, че удоволствието от кафе с цигара е по-полезно отколкото стреса на пълния отказ.