X

Ето какво похапват фитнес инструкторите след тренировка: 12 изкущаващи рецепти

от в 10:00 на 10.07.2016 в Свободно време | Рецепти


Ето какво похапват фитнес инструкторите след тренировка: 12 изкущаващи рецепти

Ето какво похапват фитнес инструкторите след тренировка: 12 изкущаващи рецепти

Гледайки завистливо фигурите на безупречните фитнес треньори и аз искам да попитам - какво ядат хората с перфектно тяло? Менюто на професионалистите може да бъде доста разнообразно и вкусно. Разбира се, това зависи от вида на натоварването и количеството изразходвана енергия. Именно поради това се опитахме да събререм доказателства, че източниците на протеин или възстановяването на енергията могат да бъдат много вкусни. Спортувайте и се хранете със стил!

1. Ролца със скариди и зеленчуци

Необходими продукти:

• 5-7 скариди

• 1 капка сусамово масло

• 2 с. л. соев сос

• няколко тънки арабски питки

• 2 листа зеле

• червен пипер

Начин на приготвяне:

1. Сварете или залейте скаридите с вряща вода. Натопете ги в смес от сусамово масло и соев сос.

2.Върху питката разстелете слоеве от настъргано зеле, нарязани чушки и скаридите. Поръсете със соев сос и завийте внимателно.

2. Пиле с кориандър и лайм

Необходими продукти:

• 4 пилешки филенца (от гърди)

• сок от 2 лимона (около 4 с. л. сок)

• 1 ч. л. кимион

• половин ч. л. морска сол

• половин ч. л. смлян черен пипер

• ⅛ ч. л. лют червен пипер

• ½ чаша нарязан пресен кориандър

• 1 с. л. зехтин

Начин на приготвяне:

1. В голяма купа или в найлонов плик сложете пилешките гърди, свеж лимонов сок, смлян кимион, морска сол, черен пипер, лют червен пипер и пресен магданоз. Разбъркайте добре, за да може цялото пилешко месо да се покрие с маринатата.

2. Покрийте с найлон (или плътно затворете плика) и сложете в хладилника за не по-малко от 30 минути, за предпочитане 2-3 часа, за да се маринова пилешкото добре.

3. Загрейте тиган със зехтин на средна температура, сложете пилето в горещото масло. Гответе докато леко покафенее и от двете страни - около 4-6 минути от всяка страна.

4. Оставете месото да "почине" около 5 минути, след това нарежете на филийки и сервирайте с парченца лайм.

3. Смути от зеле с ананас и спанак

 

Необходими продукти:

• 1/2 чаша кокосово мляко

• 2-3 листа къдраво зеле

• 2-3 шайби ананас

• 1 банан

• шепа спанак

Начин на приготвяне:

1. Зелето и спанака накъсайте с ръце на малки парченца.

2. Нарежете банана на филийки. Ананаса - на кубчета.

3. Поставете всички съставки в блендер и разбийте до гладка еднородна смес.

4. Протеинови бананови мъфини  

 Необходими продукти:

• 5 узрели банана

• 1 разбито яйце

• 1 ч. л. екстракт от ванилия

• 1 ½ чаша пълнозърнесто брашно

• половин ч. л. канела

• 1 ч. л. сода бикарбонат

• ⅛ ч. л. сол

• 70% тъмен шоколад

• кокосовото масло за намазване на формата

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната до 180 градуса.

2. В голяма купа намачкайте бананите.

3. Отделно разбийте яйцата със захарта. Добавете ванилията и разбъркайте добре.

4. В отделна купа смесете брашното, канелата, содата, солта и разбъркайте добре.

5. Смесете всички съставки и добавете парченца шоколад.

6. Сместа се изсипва в намазана кексова форма или формички за мъфини.

7. Пече се 20-25 минути до златисто кафяво. Проверете готовността с клечка за зъби.

5. Яйца, пълнени с пюре от нахут

Необходими продукти:

• 12 твърдо сварени яйца

• 1 чаша консервиран нахут

• 2 глави червен лук

• 2 с. л. майонеза (може да бъде заменена с цедено кисело мляко)

• 2 с. л. лимонов сок

• 1 с. л. дижонска горчица

• 1 ч.л. морска сол

• 2 с. л. нарязан магданоз

Начин на приготвяне:

1. Отцедете водата от буркана с нахут. Внимателно го измийте и подсушете.

2. Лукът нарежете на ситно или по-добре настържете.

3. Сварените яйца разрежете наполовина. Жълтъците намачкайте с лъжица в купа и разбъркайте до получаване на пюре.

4. Към тях добавете нахут, червен лук, майонеза (или кисело мляко), лимонов сок, дижонска горчица. Подправете със сол. Размачкайте добре с вилица.

5. Разпределете яйцата в чиния и добавете 1 супена лъжица от плънката във всяка половинка.

6. Преди сервиране, украсете с магданоз.

6. Мъфини с леща и спанак 

Необходими продукти:

• 100 г леща

• 100 г спанак

• 2 яйца

• 6 белтък

• 2 скилидки чесън

• щипка индийско орехче

• червен пипер на вкус

• сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

1. Лещата, която е предварително измита със студена вода, се вари около 15 минути. След това се отцежда.

2. Разбийте яйцата и белтъците. Към тях добавете нарязания спанак, пресования чесън и накрая лещата.

3. Овкусете със сол, червен и черен пипер, индийско орехче. Всичко се разбърква внимателно.

4. Получената смес се разпределя във формички за мъфини и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20 минути. Сервирайте топли.

7. Малинови енергийни топки

Необходими продукти:

• 1¼ чаша кокосови стърготини

• ½ чаша малини

• ½ чаша бадеми

• 4 фурми без костилки

• ¼ чаша сушени боровинки

• ¼ чаша бадемово масло

Начин на приготвяне:

1. Изсипете кокосовите стърготини в кухненски робот и смелете леко. Преместете ги в купа.

2. Към тях прибавете и другите съставки и сложете в кухненския робот. Смелете до еднородна маса.

3. Загребете с лъжица от сместа и оформете топки с ръце, след което ги оваляйте с кокос. Тази процедура се повтаря докато свърши цялата плънка.

4. Наредете топките в чиния и сложете в хладилника поне 2 часа преди сервиране. 

8. Коктейл с джинджифил и морков

Необходими продукти:

  • 3 моркова
  • 2-3 см корен от джинджифил
  • 1/2 чаша вода
  • 1 ябълка

Начин на приготвяне:
1. Обелете морковите, ябълката и джинджифила.

2. Нарежете джинджифила на тънки филийки, ябълката - на кубчета. Морковите минете през соокоизстисквачка.

3. Сложете в купата на блендера всички съставки и разбийте до гладка еднородна смес.

4. Ако е необходимо, добавете вода, докато получите желаната консистенция.

9. Тост с авокадо и яйца

Необходими продукти:

• 4 филийки пълнозърнест хляб

• 4 яйца

• сол на вкус

• черен пипер на вкус

• 1/2 авокадо

• пресен босилек

• зехтин за вкус

Начин на приготвяне:

1. По желание леко препечете филийките на сух горещ тиган или в тостер.

2. Поръсете ги със зехтин.

3. Авокадото намачкайте с вилица и намажете върху хляба.

4. Изпържете яйцата. Внимателно изрежете излишния белтък. Сложете ги върху авокадото.

5. Поръсете със сол, черен пипер, украсете с босилек и сервирайте.

10. Скариди по гръцки

Необходими продукти:
 

• 3 скилидки чесън

• 1 с. л. зехтин

• 400 г консервирани домати

• 450 г скариди

• 1/2 чаша магданоз

• 1 чаша натрошено сирене фета

• лимонов сок за вкус

Начин на приготвяне:

1. Пресовайте чесъна. Доматите нарежете на кубчета, а магданоза – на ситно.

2. Почистете скаридите и натрошете сиренето фета.

3. Загрейте зехтина в тиган на средна температура. Добавете нарязания на ситно чесън и запържете 2-3 минути, докато започне да се зачервява. Увеличете огъня. Добавете доматите и варете, като разбърквате непрекъснато, докато сосът се сгъсти.

4. Добавете магданоза и скаридите. Готвите, докато омекнат.

5. Добавете сиренето.

6. Сипете ястието в чиния и сервирайте.

11. Студена супа с червено цвекло

Необходими продукти:

• 2 големи глави цвекло

• 2 краставици

• 1 връзка зелен лук

• 1 връзка магданоз
• 1 връзка копър

• 1 с. л. лимонов сок

• 2 с. л. нискомаслено кисело мляко

• 5 яйца

• 1 ч.л. морска сол

Начин на приготвяне:

1. Сварете цвеклото добре, докато омекне. 

2. В кухненски робот (или на ренде) настържете цвеклото и краставиците.

3. Копъра, магданоза и зеления лук нарежете фино.

4. Всички съставки се сипват при свареното цвекло. Добавете лимоновия сок и сол (на вкус).

5. Сварете яйцата. Отделете жълтъците от белтъците. Нарежете на кубчета белтъците.

6. При сервиране добавете обезмаслено кисело мляко и яйчен белтък.

12. Салата с печено говеждо и чери домати

Необходими продукти:

  • 500 г говеждо месо
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1 малка краставица
  • 3 репички
  • 250 г чери домати
  • 1 скилидка чесън
  • 1 стрък босилек
  • 200 г зелена салата смес
  • 1 с. л. кедрови ядки 

За дресинга:

  • 4 с. л. зехтин екстра върджин
  • 2 с. л. бял винен оцет
  • 2 ч.л. дижонска горчица
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

1.Овкусете със сол и черен пипер говеждото месо. В тиган на силен огън разтопете 1 с. л. растително масло. Запържете месото от всички страни до златисто кафяво. Сложете в огнеупорен съд и печете в загрята на 180 градуса фурна около 15-20 минути (или по-дълго, ако искате).

2.Готовото месо извадете от фурната и сложете върху дъската. Оставете настрана.

3.Репичките и краставицата настържете на ренде или нарежете на тънки ивици.

4. За дресинга сложете всички съставки в купа и разбъркайте с вилица, за да се образува емулсия.

5. Сложете в купата зелената салата и разбъркайте така, че дресинга да покрие всяко листо.

6. Доматите нарежете на половинки (или четвъртинки, ако са по-големи). В тиган на среден огън, загрейте 1 с. л. зехтин. Сложете доматите и ги запържете, като бъркате непрекъснато около1 минута. Добавете настъргания чесън и ситно нарязания босилек запържете за още половин минута.

7. Извадете от тигана и натежете печеното говеждо на тънки филийки.

8. В чиния изсипете салатната смес, добавете месото, доматите, краставиците, репичките. Поръсете с кедрови ядки и украсете с тънки препечени филийки.



Теми   рецепти

Още по темата

Коментари

Зареждане






x

Ако не искаш да получаваш най-интересните статии, натисни тук.