Всички знаем, че любовта ни кара да се чувстваме страхотно и причината за това може да бъде обяснена по съвсем научен начин. Затова днес искаме да ви споделим някои от най-невероятните и доказани ефекти, които има любовта върху тялото ни.

Любовта е естествено болкоуспокояващо

Скорошни проучвания доказват, че окситоцинът (хормонът, заради който се чувстваме по-близки с някого и който ни прави по-спокойни), който се отделя при прегръдка от 10-20 секунди може реално да намали физическата болка, особено ако става дума за главоболие.

Други проучвания показват, че е достатъчно да погледнем снимка на любимия, за да се почувстваме по-добре и болката да намалее (това се забелязва при 40% от случаите на умерена болка и при 15% на случаите на силна болка). Причината е, че мозъкът ни възприема снимката на нашия любим като приятно разсейване, което прави болката по-поносима.

От друга страна, трети учени са доказали, че сексуалната стимулация, особено оргазмите, оказва чудодеен ефект при потискането на болката. Оргазмите са най-ефективни при хронична болка в кръста, симптоми на артрит и мускулни крампи.

Любовта поддържа сърцето ви здраво

Проучвания са доказали, че проявите на любов забавят пулса ви при стресови ситуации и намаляват риска от инфаркт в дългосрочен план. Освен това окситоцинът, който вече споменахме, намалява стреса, регулира кръвното налягане, понижава безпокойството, повишава самочувствието и се бори срещу депресията.

Любовта ви помага в борбата с болестите

Милите любовни жестове – от държането за ръце до секса, повишават производството на ендорфини, които пък повишават имунитета ни. Доказано е, че хората, които страдат от сериозни заболявания, възприемат лечението по-добре и се възстановяват по-бързо, ако се чувстват обичани – любовта им дава мотивация да се борят с болестта.

Любовта лекува безсънието

Хормоните на любовта (окситоцинът и ендорфините) понижават производството на кортизол – хормона на стреса, което означава, че любовта ви помага да си починете по-добре и ви прави по-спокойни.

Любовта помага в борбата с опиатите

Опиатите, кокаинът, никотинът и алкохолът са толкова пристрастяващи, защото повишават нивата на допамина в тялото ни. Домапинът е хормонът на щастието, който предизвиква внезапни пориви на радост и създава у нас чувството за еуфория.

Любовната страст работи по същия начин, но освен допамин, в тялото ни се отделя и тестостерон и окситоцин, което помага при борбата с наркотичната зависимост. Накратко казано: любовта изпълва живота ви с достатъчно радост и екстаз. Освен това помага на зависимите да се преборят с изкушението отново да посегнат към наркотиците.

Любовта и дълголетието

Проучвания показват, че хората в щастливи връзки са по-здрави и правят по-добри житейски избори (хранят се по-здравословно и по-редовно, почиват си по-добре и са по-малко стресирани). Освен това хората, които имат връзка, по-рано търсят лекарска помощ при сериозни заболявания и като съберем всичко това, се оказва, че обвързаните живеят по-дълго.

Любовта като терапия

Хората се обръщат към терапевт поради много причини, но основната е, че търсят човек, който да ги изслуша и разбере. И все пак най-добрият „специалист“, който може да ви предложи най-ефективната терапия, си остава вашият партньор.

Подкрепата и любовта на партньора ви е главното физическо и психическо лекарство, от което имате нужда, за да се справите с фобиите, депресията, тревожността и физическите ви проблеми.

След казаното до тук, искаме да ви насърчим да кажете на човека до вас колко много го обичате, грижете се за любовта и не я приемайте за даденост. Както казва известният психолог Робърт Стърнбърг „И най-великата любов загива, ако не бъде изразявана“, затова изразявайте обичта си по-често.