Четенето сякаш отново започва да става мода, за което ние сме безкрайно щастливи. Всички нови устройства, на които можем да четем, примамливите корици на новите заглавия по книжарниците и навиците ни от малки, са няколко от причините четенето да си остава страст за мнозина.

Тази класация подрежда 10-те книги, които са издавани в най-много екземпляри. А ето я и нея:

10. "Дневникът на Ане Франк ", Ане Франк

27 милиона екземпляра на "Дневникът на Ане Франк " – това е британската версия на книгата , написана на базата на записките от дневника , на Ане Франк- еврейско момиче, което се е укривало в продължение на две години, заедно със семейство си по време на нацистката окупация в Холандия. Сега книгата се смята за един от ключовите текстове на ХХ век.

9 . "Мисли и забогатявай " от Наполеон Хил

30 милиона екземпляра на " Мисли и забогатявай " е мотивационна книга, написана от американския писател Наполеон Хил. Когато "Мисли и забогатявай" се появява за пръв път през 1937 г. тя незабавно си спечелва славата на една от най-великите и вдъхновяващи книги на своето време. Творбата на Наполеон Хил става задължително четиво за всички, които се стремят към успех в живота и кариерата си. Превръща се в пътеводител за милиони хора, решили да се отърват от бедността в епоха на депресия и да постигнат просперитет за себе си, за семействата си

8. "Отнесени от вихъра" от Маргарет Мичъл (1900–1949)

33 милиона екземпляра на "Отнесени от вихъра" - романтична драма от Маргарет Мичъл, действието на която се развива в щата Джорджия в САЩ по време на Гражданската война. Книгата разказва историята на Скарлет О'Хара , дъщеря на ирландски имигрант . Знаменитият роман печели наградата Пулицър , и по него е заснет едноименния филм, спечелил наградата " Оскар "

7. "Здрач " от Стефани Майър

43 милиона екземпляра на "Здрач " - първата книга на изключително популярните сред младите хора, поредица от книги от американския писател Стефани Майер . Историята е за едно младо момиче, което се влюбва във вампир. Книгите от серията, по мотивите на който са направени филми са преведени на повече от 38 езика по целия свят

6. "Шифърът на Леонардо", Дан Браун

57 милиона екземпляра на художествения роман " Шифърът на Леонардо ", написан от американския писател Дан Браун, публикуван през 2003 г. Романът разглежда някои исторически теории за свещения Граал, отношенията между Мария Магдалина и Исус Христос и нейната роля в християнството Въз основа на романа е заснет филм с Том Ханкс в главната роля

5. "Алхимикът " от Паулу Коелю

65 милиона екземпляра на "Алхимикът " е публикувана през 1987 г. и се превърна в бразилски бестселър . Бързо били продадени над 65 милиона екземпляра от романа , което направило книгата една от най-продаваните в историята. " Алхимикът " е преведен на повече от 67 езика , спечелила световния рекорд на Гинес за най- продаваната книга на жив автор . Днес Паулу Коелю се превърна в един от най -четените и влиятелни писатели на нашето време.

4. " Властелинът на пръстените" от Дж. Р. Р. Толкин

103 милиона екземпляра на " Властелинът на пръстените " – роман-епопея в стил фентъзи , написана от английския писател Дж. Р. Р. Толкин . Романът започва като продължение на по-ранната му детска фантастична книги "Хобит" , но се превърна в много по-голямо произведение. По книгата е заснета трилогия , състояща се от три филма: "Властелинът на пръстените: Задругата на пръстена ", " Властелинът на пръстените: Две крепости" и " Властелинът на пръстените: Завръщането на краля"

3. "Хари Потър " на Джоан Роулинг

400 милиона екземпляра на "Хари Потър " е серия от седем фентъзи романа , написани от световно известната английска писателка Джоан Катлин Роулинг (Joanne Kathleen Rowling). Книгата разказва за приключенията на магьосника Хари Потър и неговите приятели , които са възпитаници на виртуалното училище за магии и вълшебства Хогуортс . Подобно на други най-четени книги, "Хари Потър" беше екранизиран, влизайки в списъка на най-касовите филми в историята.

2. "Цитатите на Мао Цзедун", Мао Цзедун

820 милиона екземпляра на " Цитатите на Мао Цзедун ", или както често я наричат " Червената книжка " е сборник, обясняващ на китайския народ , идеологията на Китайската комунистическа партия

1. Библия

Библията е написана преди около 16 века , и представлява колекция от 66 книги.

Имате ли любима сред тях?