Шведският филм "Площадът" на режисьора Рубен Йостлунд получи наградата „Златна палма” на 70-ия кинофестивал в Кан, съобщава БТА. 

Френската лента „120 удара в минута” на режисьора Робен Кампийопък спечели Голямата награда (Гран при).

Призът за най-добър режисьор грабна София Копола за филма "Измамените" - римейк на едноименната творба на Дон Сигел от 1971 г.

"Благодаря на баща ми, че сподели с мен любовта си към киното", каза дъщерята на Франсис Форд Копола, получавайки наградата.

Руският й колега Андрей Звягинцев пък се радва на най-голямото признание от журито с председател испанския режисьор Педро Алмодовар. Звягинцев заслужи отличието с филма "Без любов" - картина на бруталното и нехуманно руско общество.

Даян Крюгер получи наградата за най-добра актриса за ролята си в "Изневиделица" на режисьора Фатих Акън. Хоакин Финикс спечели статуетката за най-добър актьор за превъплъщението си във ветеран от Ирак в психологическия трилър на британската режисьорка Лин Рамзи "Никога не си бил действително тук".

Специалната награда тази година е за холивудската звезда Никол Кидман за ролите й в два филма - "Измамените" на София Копола и "Убийството на свещен елен" на Йоргос Лантимос.

"Златна палма" за късометражен филм бе присъдена на 15-минутния китайски филм "Нежна нощ" на режисьора Цю Ян.