Стотици от читателите на Dama.bg взеха участие и дадоха своите отговори. Жури избра най-оригиналните и нестандартни отговори, които ще спечелят награда.

Ето и кои са победителите:

Козунак с кокосов пълнеж и козуначен пудинг, Росица Маринова

Продукти за един голям козунак или два малки:

За закваската:

7 гр. суха мая (едно пакетче), 1 супена лъжица захар, 2 супени лъжици брашно, 50 мл. топло прясно мляко.

За тестото:

Цялата закваска 2 големи яйца на стайна температура, 100 мл. прясно мляко на стайна температура, 100 мл. сладкарска сметана на стайна температура, настъргана кора на един портокал, 1 чаена лъжица ванилия, 500 гр. пресято брашно, 150 гр. захар, щипка сол, 80 гр. разтопено масло.

За пълнежа:

100 гр. кокосови стърготини, 5 супени лъжици разтопено кокосово масло (или обикновено краве), 5 супени лъжици подсладено кондензирано мляко, 100 гр. черен шоколад, нарязан на дребно.

Всички продукти за закваската се смесват в малка купа, която се покрива с прозрачно фолио и се оставя на топло за 15-20 минути. Брашното, солта и захарта се смесват в купа. В средата се прави “кладенец”, в който се слагат леко разбитите яйца, закваската, прясното мляко, сметаната, ванилията и портокаловата кора. С помощта на миксер с приставки за тесто, се смесват всички продукти и се разбиват в продължение на 10 минути. Най-удобно е, ако имате миксер с купа, но и ръчен би свършил работа. Можете да ползвате и машина за хляб. Когато след 3-4 минути месене тестото се обедини и заприлича на топка, се започва постепенно добавяне на маслото. Меси се още 5-6 минути с миксера. Тестото трябва да стане меко, еластично и леко лепкаво, но не бива да добавяте още брашно, защото ще стане тежко.

След това намажете голяма купа с мазнина и сложете тестото в нея. Покрива се със свежо фолио и кърпа и се оставя на топло за около 2 часа или докато удвои обема си. Кокосовите стърготини се смесват с разтопеното кокосово (или краве) масло и подсладеното кондензирано мляко, докато се получи лепкава и ронлива смес. След като тестото е втасало, се “удря” няколко пъти, за да спадне и се прехвърля върху леко набрашнен плот. Може да се раздели на две части или да се направи един доста голям козунак. Тестото се разточва на правоъгълник, върху който се разпределя кокосовия пълнеж и се поръсват шоколадовите парченца. Навива се на стегнато руло и се прехвърля в тава, покрита с хартия за печене. С остър нож се разрязва през средата и двете части се усукват, а краищата се подпъхват. Така приготвен, козунакът се оставя да втаса около 30 минути или докато удвои обема си. Аз го оставям на 40 градуса във фурната, за да стане по-бързо.

След като втаса, се намазва с разбит жълтък с малко мляко и се пече за 40-45 минути на средно-долна скара, в предварително загрята на 180°C фурна. Ако по време на печенето започне да изгаря по-бързо отгоре, се покрива с алуминиево фолио. За да разберете дали е готов козунакът, при почукване на дъното, трябва да чуете кух звук.

Преди консумация оставете да се охлади. Ако сте нетърпеливи да го хапнете, докато е още топъл, не използвайте нож, а го начупете. Добър апетит !!! :) :) :)

П.П. И тъй като от тази доза се получи един наистина голям козунак (1,200-1,300кг) използвах част от него, за да направя козуначен пудинг.

Продукти: 4-5 дебели филии стар козунак, 150 мл. сладкарска сметана, 350 мл. мляко, 3 големи яйца, 150 гр. захар, аромат по желание (ванилия, ром, канела). Намажете подходяща форма (аз ползвах керамична) с масло. Филиите козунак нарежете на хапки. След това млякото, сметаната, яйцата, захарта и ароматите се разбиват добре. Козуначените хапки се слагат в намазаната форма и върху тях се излива млечно-яйчната смес. Тя трябва да покрие добре всички парчета. Така приготвен, пудингът се оставя за 15 минути, за да могат козуначените хапки добре да попият течността. Пече се за 30-40 минути, или докато повърхността стане златиста на цвят. Пудингът може да се сервира леко топъл или добре охладен. Идеално се съчетава с лъжица прясно разбита сметана, заквасена сметана или топка сладолед. Ягодите са за разкош, но аз не бих ги пропуснала :-)

Бърз козунак без месене, Марина Димова

Един страхотно лесен козунак, който не се меси, става на шупли и е с невероятен вкус и аромат. Единственото, което се изисква, е да спазите точно рецептата. 

Необходими продукти:

6 яйца, 300 гр. захар, 250 гр. разтопена мас, 260 мл. топло прясно мляко, 50 мл. ром (може да ползвате есенция с аромат на ром, )1 кубче жива мая (41 гр.), кора от един лимон (може да ползвате есенция с аромат на лимон ), 1 кг. брашно.

За плънката:

100 гр филирани бадеми (може едро нарязани орехи вместо бадеми), 2 супени лужици захар, 2 супени лъжици какао на прах, малко прясно мляко (1-2 супени лъжици), шепа стафиди.

За намазване: 1 жълтък, кристална захар за поръсване. 

Начин на приготвяне:

Разтворете маята в 100 мл. топла вода заедно с 1 чаена лъжица захар и 1 супена лъжица брашно, за да шупне. Стоплете млякото и разбийте захарта в него. Добавете яйцата, маста, настъргания лимон, алкохола и маята. Изсипете брашното и разбъркайте всичко добре с лъжица или с бъркалките за тесто на миксера. Получава се рядко тесто, но не добавяйте нито грам повече брашно, защото ще опечете не козунак, а просто един сладък хляб.

Оставете тестото поне за час-два на топло да втаса, трябва да удвои обема си. В купичка си пригответе бадемите (орехите), какаото, захарта и стафидите. Добавете 1-2 супени лъжици прясно мляко, за да се получи гъста кашичка. С мазни ръце късайте топки от тестото и оформете правоъгълници, намажете с плънка, завийте на руло и увийте на фитили. После ги сплетете по два или три - зависи от съда, в който ще печете.

Поставете готовия козунак в намаслена тавичка. Изчакайте да втаса и намажете с разбитото яйце. Отгоре декорирайте с бадеми (орехи) и задължително поръсете със захар. Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса, като първо на долен реотан около 15 минути, а после и на двата. От тази смес получих общо 3 козунака - 2 правоъгълни и 1 доста голям в кексова форма.

Козунаците спокойно издържат без да променят вкуса си до 8-10 дни, при съхранение на стайна температура между 22-24 градуса. Пробвайте и да ви е сладко!

Унгарски козунак, Бонка Василева

Продукти:

300 гр. брашно, 50 мл. топло мляко, подсладено с 1 к.л. захар, половин кубче мая, 50 мл. ром, 50 гр. захар, 2 ванилии, 2 яйца, 80 гр. масло, 1 к.л. олио, 150 гр. стафиди, настъргана кора на 1 портокал, 1 жълтък.

Приготвяне:

Стафидите се накисват в рома. Маята се разтваря в подсладеното мляко и се оставя да шупне. Брашното се изсипва в купа и в него се прави кладенче, където се изсипват млякото с маята, разтопеното масло, двете разбити яйца, захарта, портокаловата кора и отцедените от рома стафиди. Замесва се тесто, което се оставя да отпочине за 10 мин. Премесва се и отново се оставя да отпочине 4-5 пъти.

После тестото се разточва на правоъгълник с размери 25/40 см. Поръсва се със стафидите и се завива на руло, което се завива като пръстен. Двата края се намокрят с вода и се залепват. Козунакът се слага в намаслена тава и се оставя за половин час.

С ножица се изрязват зигзагообразни форми по повърхността, жълтъкът и олиото се разбъркват и се намазва козунакът. Фурната се загрява на 220 градуса и в нея се поставя малък метален съд с вода. Козунакът се пече за 10 мин. на 220 градуса, а след това още около час на 200 градуса.

Козунак на конци, Янко Костов

Продукти:

1 кг. брашно, 6 яйца, 200 гр. масло или 1:1 масло и олио, 200 гр. захар, кубче мая, 250 мл прясно мляко, настъргана кора на 1 лимон или есенция 1 с.л. ром, бадеми за украса, 1/3 ч.ч. стафиди, щипка сол, 1 белтък.

Приготвяне:

Брашното се пресява в дълбока купа. С помощта на миксер се разбиват яйцата и захарта, като към тях се прибавят лимоновата кора (или есенцията) и лъжицата ром. Млякото се затопля до малко повече от телесна температура - трябва съвсем леко да напарва на пръста. В него се натрошава маята, добавят се щипка сол, 1 с.л. захар и 1 с.л. от брашното и се дръпва настрани.

В дълбок съд пресятото брашно се оформя като кладенче, в което се изсипват яйчената смес, млякото и маята. Започва се замесване на тестото. Размесва се добре, докато не се получи хомогенна смес. В началото ще се получат бучки, не се плашете, нормално е. Просто размесвайте усърдно и в края на краищата ще получите нормално, свястно тесто.

В зависимост от брашното, което използвате, както и от големината на яйцата, е възможно или да не ви достигне брашно, или пък да ви остане. Тестото трябва да е меко, лесно за размесване, но да не залепва за пръстите. Ако не ви достига брашно, просто ще добавите колкото трябва. Веднъж замесено, тестото се вади от съда и се слага на набрашнената маса.

Следва втора част от действието - вкарването на маслото в него. За тази цел маслото се разтопява предварително, като се внимава много да не започне да се пържи. Всъщност, лесно се разтапя в микровълнова, но ако нямате, знайте, че става перфектно и на котлон. Тестото се разстила с ръце на масата и се намазва с разтопено масло. Захлупва се като плик, след което пак се разстила на масата. Пак се намазва с маслото и пак се захлупва и това се повтаря, докато не свърши всичкото масло. Ако тестото започне да залепва за масата, тя се наръсва с брашно. Целта на това упражнение е да се получат много пластове в тестото, така че да се сдобием с класическия козунак - на конци.

Измесеното тесто се слага в по-голяма купа и се оставя на топло, за да втаса. Когато е уголемило двойно обема си, се пристъпва към оформяне на козунаците. Там вече всичко зависи от въображението ви: дали ще ги направите на плитка, дали на руло - въпрос на вкус. Ако ще правите руло с мармалад, е добре върху разстлания мармалад да се наръсят смлени орехи, за да не се разтече из формата за печене. Самата форма се намазва с масло, наръсва се с брашно и в нея се поставят оформените козунаци.

Оставят се да втасат както са оформени и след това отгоре се украсяват с бадеми, лешници или каквото предпочитате, намазват се само с разбит белтък (така не загарят), при желание се наръсват със захар и се пекат. В началото се слагат в добре загрята фурна на 220 С, но след десет минути намалявате на 180 и печете още половин час. Поглеждате периодично и ако видите, че отгоре започват да се препичат, слагате алуминиево фолио, за да не изгорят.

Честито на всички спечелили! Екипът ни ще се свърже с всеки от вас, за да уточни начинът, по който ще получите наградите си. Благодарим ви за участието. Очаквайте съвсем скоро още изненади и игри от нас!