Какъв празник почита православната църква на 24-ти декември? Кой празнува имен ден на този ден?

Ето кой празнува имен ден на 24-ти декември.

На 24-ти декември православната църква почита паметта на Света Евгения.

Поверието разказва, че тя била римлянка от знатно семейство. Баща ѝ бил управител на Александрия и цял Египет. Евгения се отличавала с красота и образование, поради което родителите ѝ се надявали да осигурят нейното бъдеще чрез женитба с един от знатните и богати момци по онова време.

Но девойката не искала женитба, а да се отдаде на християнството. Евгения се сближила с християни, от които научила повече за Христа и решила да се посвети на Неговото учение. Момичето знаело, че няма да получи от родителите си позволение, дори напротив бояла се, че те силно ще се възпротивят на решението ѝ.

Евгения решила да избяга, обличайки се в мъжки дрехи. Тя отишла в мъжки манастир, представяйки се за брат на двама верни слуги на баща ѝ. Те били приети и покръстени от епископ Елий. В манастира Евгения достигнала до високо съвършенство и след смъртта на игумена, единодушно била избрана на негово място. Бог я подкрепял в нейните необикновени дела и я удостоил с дар - чудотворство.

Тя можела да изцерява болните чрез молитва и така бързо придобила слава, но тя ѝ донесла нещастие.

Според поверието богата жена на име Мелантия, мислейки си, че преоблечената като монах Евгения е млад инок, поискала плътска връзка, но била отхвърлена и решила да си отмъсти. Стигнало се до съд и Евгения била изправена пред управителя на града – нейния роден баща. Тя казала на баща ѝ коя е и неочаквано за нея той изключително много се зарадвал, както и насъбралото се градско множество, дори решил с всичкия си дом и с множество народ да приемат Христовата вяра. Но когато гонителите на християните разбрали, дошли да се разправят с новопокръстените. Бащата на Евгения не се отрекъл и бил убит по заповед на новия градски управител. След смъртта му семейството му се върнало в Рим, синовете му постъпили на държавна служба, а съпругата му и дъщеря му заживели вън от града, като се трудели за разпространението на Христовата вяра. Но щастието им не продължило дълго. Евгения била обезглавена заедно със слугите, които ѝ помогнали да избяга от вкъщи.

На 24-ти декември имен ден празнуват Евгения, Евгений, Женя, Жени, Жечка, Божин, Божана, Благородна, Бистра, Първан и Първана. Желаем ви много здраве, щастие и успехи!