Какъв празник почита православната църква на 20-ти януари? Кой празнува имен ден на този ден?

Ето кой празнува имен ден днес.

На 20-ти януари православната църква почита паметта на Евтимий Велики, Патриарх Търновски.

Евтимий Велики, Патриарх Търновски е бил роден около 1327 г. в Търново. Израснал в благовъзпитана семейна среда, надарен щедро от Бога с богати заложби, още твърде млад Евтимий се издигнал високо със своите знания, мъдрост и чист духовен живот. Добил за времето си добро светско образование, но духовните му търсения го отвели до Килифарския манастир, където около 1350 г. станал монах под духовното ръководство на преподобния Теодосий Търновски. По-късно, в продължение на седем години пребивавал в Цариград.

Завръщайки се в родината, Свети Евтимий се усамотил в пещера недалеч от Търново и построил там църквата "Света Троица". Скоро при него се заселили ревностни ученици и се образувал цял манастир, превърнал се след време в огнище на просвета и чист духовен живот. Тук Свети Евтимий написал жития и похвални слова, поправил богослужебните книги съобразно с гръцките първоизточници, превел други текстове. Създал с времето школа за подготовка на богослови, литургисти, преписвачи на богослужебните и свещените книги, познавачи на гръцки, църковнославянски и на родния говорим език.

Славата на Свети Евтимий като голям молитвеник, строг аскет, просветен и вдъхновен проповедник го довела до патриаршеския престол през 1375 година. Той станал патриарх по всенародно желание в една от най-бурните и страшни епохи в историята ни. Проявил се като истински пастир. Служил на Бога и народа без отдих и почивка. Със заповед на султана патриархът бил изпратен на заточение някъде в Родопите. Къде точно е бил заточен великият патриарх на осиротяла България не се знае. Предполага се, че е издъхнал през 1401 – 1402 година.

На 20-ти януари имен ден празнуват Евтим, Евтимия, Евтимий, Ефтим, Ефтимия. Желаем ви много здраве, успехи и щастие!