Какъв празник почита православната църква на 15-ти март? Кой празнува имен ден на този ден?

Ето кой празнува имен ден на 15-ти март.

На 15-ти март православната църква почита паметта на мъчениците Агапий и още шестима светли мъже, посечени с меч, отстоявайки своята вяра в Христос.

Легендата разказва, че в Кесария, Палестина, започнало гонение над християните. Много християни били заловени и измъчвани, защото отказвали да се отрекат от своята вяра и да почетат идолите. Възмутени от издевателствата на градоначалника Урбан, шестима от неговите войници, които трябвало да измъчват християните, останали потресени колко жестоки могат да бъдат хората. Те не могли да наранят невинните християни, които били зверски измъчвани без да са извършили нищо незаконно. Затова шестимата младежи отишли при своя началник, заявили, че са християни. Урбан започнал да ги заплашва със смърт, ако не се отрекат и не започнат да изтезават другите християни. Младите мъже отказали и били осъдени на смърт. Малко преди присъдата да бъде изпълнена, присъединил се към тях и Агапий – виден гражданин на Кесария. И той казал, че е християнин. Всички те Агапий, Пуплий, Тимолай, Ромил, Александър, Дионисий и Дионисий били съсечени с меч.

На 15-ти март имен ден празнуват Божан, Божко, Божил, Манчо, Манол, Тотьо, Емануил. Желаем ви много здраве,щастие и успехи!