Какъв празник почита православната църква на 31-ви август? Кой празнува имен ден на този ден?

Ето кой празнува имен ден на 31-ви август.

На 31-ви август православната църква почита паметта на Свети свещеномъченик Картагенски, Свети Генадий Константинополски и полагането на честния пояс на Пресвета Богородица.

Според преданието измежду останалите вещи на Пресвета Богородица се запазил и поясът ѝ, който бил поверен на апостол Тома след Успението ѝ, а след това бил предаван по наследство сред вярващите.

През 5-ти век по време на царуването на Аркадий, честният ѝ пояс бил пренесен в Цариград и положен в скъпоценен ковчег във Влахернския храм „Света Богородица“.

След това през 10-ти век поясът на Света Богородица се прославил, благодарение на византийската императрица Зоя. Тя получила откровение насън, че ще оздравее от душевна болест, ако на нея бъде положен поясът на Пресвета Богородица. Тогава царят помолил патриарха и ковчегът бил отворен. Патриархът прострял пояса над царицата и тя оздравяла. След това поясът отново бил положен в ковчега. Ето защо за спомен на чудото бил установен празникът „Полагане на честния пояс на Пресвета Богородица“.

На 31-ви август имен ден празнуват Гена, Гено. Желаем ви здраве, щастие и успехи!