Какъв празник почита православната църква на 23-ти декември? Кой празнува имен ден на този ден?

Ето кой празнува имен ден 23-ти декември.

На 23-ти декември православната църква почита паметта на Свети Наум Охридски.

Според легендата Свети преподобни Наум Охридски бил българин от благороден произход. Той последвал славянските равноапостоли Свети Кирил и Методий в Моравия и Рим. В Рим той бил ръкоположен за свещеник от папа Адриан II.

След смъртта на Свети Методий и Свети Климент той се отправил към България, където били приети от цар Борис-Михаил. Като учител на славянската писменост Свети Климент изпратил в югозападната част на страната, а Свети Наум останал в тогавашната столица Плиска.

През 893 година на исторически църковнонароден събор било решено българската столица да бъде пренесена в Преслав. На този събор Симеон Велики бил провъзгласен за цар вместо Борис-Михаел, който бил провъзгласен за цар. Свети Климент бил ръкоположен за епископ. На негово място за учител бил назначен Свети Наум. След това той построил манастир на брега на Охридското езеро на името на Свети Архангели и живял в него десет години. Свети Наум умира през 910 година след приемане на монашеско пострижение непосредствено преди смъртта си.

Наум е древногръцко име, което означава утешител.

На 23-ти декември имен ден празнуват Бисер, Бисера, Бистра и Наум. Желаем ви много здраве, щастие и успехи!