Какъв празник почита православната църква на 25-ти юли? Кой празнува имен ден на този ден?

Ето кой празнува имен ден на 25-ти юли.

На 25-ти юли православната църква отбелязва Успение на Света Анна.

Според преданието Света Анна била от Аароновия род и тя е майка на Мария - майката на Спасителя на човечеството. Света Анна се почита като един от най-големите християнски символи на майчинството. Светицата се смята за защитница и покровителка на бременните жени и на раждаемостта.

В България празникът е познат и като Лятната Света Анна и се смята, че това е денят, който бележи края на лятото.

На днешния ден има строги правила, които се спазват от бременните жени, за да бъдат бременността и раждането леки. На този ден не се работи, не се плете и шие, не се мие и пере. Бременните жени отиват на църква, палят свещи пред иконата на Света Анна и се молят за здравето на децата. Когато църковната служба приключи, майките раздават пресни пити за здравето на децата им. Смята се, че Светицата пази децата от температура и треска.

На 25-ти юли се берат лековити билки, които се изсушават и се пазят през цялата година като лек. На някои места в Западна България се правят магически действия за изгонване на бродници, магьосници и житомамници, за да не обират чуждото плодородие. Стопаните преспиват на нивите си, за да не могат злосторниците да откраднат реколтата.

Днес имен ден празнуват Анна, Ани, Ана, Анани, Анка, Янула, Яна, Блага, Добри. Желаем ви здраве, успехи и щастие!