Какъв празник почита православната църква на 30-ти октомври? Кой празнува имен ден на този ден?

Ето кой празнува имен ден на 30-ти октомври.

На 30-ти октомври православната църква почита паметта на Свети Зиновий и сестра му - Света Зиновия.

Легендата разказва, че те живели през 3 век в килийския град Ег. Родителите им били благочестиви и възпитавали децата си в християнството. Но те останали сираци рано.

Зиновий получил дар от Бога - чудотворство. Той лекувал болни хора чрез молитва и възлагане на ръце. Неговите добродетели и чудеса го прославили за областта. Егейските християни го избрали за епископ и той наставлявал паството си мъдро.

По време на Диоклетиановото гонения в град Егей дошъл императорският сановник Лисий. Той имал за цел да склони християните да се отрекат от вярата си. Мъченически пострадали Астерий, Неон, Клавдий и сестра им Теонила. След това дошъл ред на Зиновия и Зиновий. Те били осъдени на смърт. Мъчениците тръгнали с радост и молитва. Те мълвели: "Благодарим Ти, Господи, загдето ни удостои да се подвизаваме с добър подвиг, пътят да свършим, вярата да запазим. Направи ни участници в Твоята слава и ни причисли към ония, които са благоприятни на Тебе, понеже Ти си благ вовеки!"

Свещеномъчениците Зиновий и Зиновия били посечени с меч. От небето ги повикал глас към нетленни венци и вечен живот. Те предали с радост душите си на Бога.

На 30-ти октомври имен ден празнуват Зорка, Зоран, Зорица, Зорница. Желаем ви много здраве, щастие и успехи!