Какъв празник почита православната църква на 11-ти януари? Кой празнува имен ден на този ден?

Ето кой празнува имен ден на 11-ти януари.

На днешния ден православната църква почита паметта на Свети Преподобни Теодосий Велики. Той дошъл на този свят като дар на Провидението. Преданието разказва, че в една пещера във Витлеемската пустиня той се отдал на непрестанна молитва към Бога и пълно въздържание, а Бог го дарил с чудотворство и прозорливост.

Легендата разказва, че по време на своя земен път светецът станал един от най-големите привърженици на подвижниците. Той бил и първият, въвел общежитийната форма на монашеския подвиг и по тази причина бил наречен „началник на общежитието“. Няколко години преди своята смърт преподобни Теодосий Велики предсказал смъртта си, като съобщил за това на трима обичани от него епископи. Той им наредил малко преди смъртта му да ударят камбаната за молитва и разплакан съобщил на братята: „Молете се, отци и братя, молете се! Божият гняв посети Изтока!“ В същото време Антиохия била разрушена от земетресение, а Св. Теодосий бил погребан във Витлеемската пустиня, където започнал своето подвижничество.

На 11-ти януари имен ден празнуват Теодосий, Теодосия, Доско, Дочо, Дочка, Досьо, Богомил, Богдана, Богдан. Желаем ви много здраве, щастие и успехи!