Какъв празник почита православната църква на 25-ти юли? Кой празнува имен ден на този ден?

Ето кой празнува имен ден на 25-ти юли.

На 25-ти юли православната църква отбелязва Успение на Света Анна.

Легендата разказва, че Света Анна била от Аароновия род и тя е майка на Мария - майката на Спасителя на човечеството. Света Анна се почита като един от най-големите християнски символи на майчинството. Светицата се смята за защитница и покровителка на бременните жени и на раждаемостта.

В България празникът е познат и като Лятната Света Анна и се смята, че това е денят, който бележи края на лятото.

На днешния ден има строги правила, които се спазват от бременните жени, за да бъдат бременността и раждането леки. На този ден не се работи, не се плете и шие, не се мие и пере. Бременните жени отиват на църква, палят свещи пред иконата на Света Анна и се молят за здравето на децата. Когато църковната служба приключи, майките раздават пресни пити за здравето на децата им. Смята се, че Светицата пази децата от температура и треска.

На 25-ти юли се берат лековити билки, които се изсушават и се пазят през цялата година като лек. На някои места в Западна България се правят магически действия за изгонване на бродници, магьосници и житомамници, за да не обират чуждото плодородие. Стопаните преспиват на нивите си, за да не могат злосторниците да откраднат реколтата.

На 25-ти юли имен ден празнуват Анна, Ани, Ана, Анани, Анка, Янула, Яна, Блага, Добри. Желаем ви здраве, успехи и щастие!