X

Ето кой си спечели чудесни награди от коледния конкурс на "София Мел"

от в 09:00 на 27.12.2016 в Рецепти | Свободно време


Ето кой си спечели чудесни награди от коледния конкурс на "София Мел"

Ето кой си спечели чудесни награди от коледния конкурс на

Коледните празници са вече зад гърба ни и оставиха в сърцата ни топли и незабравими спомени. Въпреки че Дядо Коледа е вече в почивка, нашите приятели от "София Мел" ще раздадат на трима от вас чудесни награди.

В надпреварата имаше възможност да участва всеки, който реши да открие за нас завесата над своята празнична трапеза. Получихме стотици заявки и чудесни рецепти, за които благодарим на всеки участник. Избрахме три от най-интересните рецепти, които ще наградим.

Голямата награда - мултикукър печели: 

Галина Чардаклиева, която сподели с нас рецепта за коледни курабийки:

Необходими продукти

1 яйце

1 кафена чаша захар

1 кафена чаша олио

1 супена лъжица кисело мляко

1 кафена лъжичка сода бикарбонат

1 чаена лъжичка канела

3-4 супени лъжици мед брашно, колкото поеме за меко тесто

За глазурата: 1 яйчен белтък 1 чаена чаша пудра захар, по желание за слепване: мармалад от сини сливи или шипки

Начин на приготвяне

Яйцето, захарта, олиото, канелата и медът се разбъркват в дълбока, удобна за месене купа. Содата се разтваря в киселото мляко и се добавят към другите продукти. По малко се добавя от брашното, меси се, докато се получи меко тесто (колкото е мека на пипане висулката на ухото). Разточва се с дебелина 3 мм и с формички се изрязват сладки. Пекат се в загрята фурна на 180 градуса за около 15 минути (докато започнат да потъмняват по краищата и леко се уголемят). Когато изстинат, по желание се слепват една с друга еднаквите фигурки с мармалад и се украсяват с глазурата. За глазурата белтъка и пудрата захар се разбиват с миксер, докато се получи гладка лъскава смес. Поставя се в найлонов плик, който се завързва. Отрязва се миниатюрен отвор в единия ъгъл на плика и с изстискване се нанася глазурата. Украсените сладки се оставят за около 20 минути докато глазурата изсъхне. Готовите сладки може да поставите в кутия или да консумирате веднага. Ако престоят един ден, омекват. Трайни са и могат да се съхраняват в кутия или найлонов плик 2-3 седмици.

Тави за пай печели:

Мила Нешева, която сподели с нас рецепта за коледен кейк:

500 гр стафиди 100 гр сушени кайсии- нарязани на дребно 150 гр сушени череши- нарязани на половинки 100 гр орехи нарязани 100 гр бадеми нарязани 75 гр портокалови кори, нарязани на ситно настъргана кора от 1 лимон сок от 1 лимон 4 с л портокалов сок 100 мл коняк 1 с л канела 1 с л смлян карамфил малко смлян джинджифил Всички продукти се накисват за няколко часа, най-добре за една нощ.

На другия ден: Включва се фурната на 150 гр. Застилат се с хартия за печене дъното и стените на формата. В купа се слага 350 гр масло, 3 суп. лъж. мед, 200 гр кафява захар и 150 гр бяла захар. Приготвят се 350 гр брашно. Маслената смес се разбива на крем. След това се прибавят едно по едно 6 яйца, като след всяко яйце се разбива сместа, слага се по 1 с л брашно, разбива се и чак тогава се слага следващото яйце. Прибавя се половината от брашното, 1 бакпулвер, 100 гр смлени бадеми и плодовата смес. Разбърква се добре и се слага останалото врашно, отново се разбърква до еднородна смес. Изсипва се във формата за печене. Отгоре се слага хартия за печене и така опакован кексът се слага да се пече 2,5 - 3 часа, докато клечката излезе суха.

Като се изпече се надупчва на няколко места и се залива с 5 с. л. ром, оставя се така 30 мин. След 30 мин се вади на решетка до пълното му изстиване.

След което се завива във фолио, прибира се в метална кутия и на студено се съхранява до Коледа, като през няколко дена се напръсква с ром. По желание може да се украси с фигурки от фондан и роял айсинг.

Прибори за хранене печели:

Боряна Илиева, която сподели с нас рецепта за коледна пита:

Необходими продукти

1 кг брашно София мел

1 с.л. захар

1 кубче прясна мая

2 яйца

1 белтък

200 г кисело мляко

300 мл прясно мляко

1 к.ч. олио и семена за поръсване.

За намазване трябват 1 жълтък, 30 мл прясно мляко, 1 с.л. олио

Начин на приготвяне

В купа смесваме маята с предварително затопленото 100 мл прясно мляко. Леко разбъркваме, добавяме захарта и толкова брашно, че да се получи гъста каша. Оставяме сместа да втаса. В отделна купа разбиваме яйцата. Разбиваме добре, прибавяме киселото мляко. Наливаме останалото прясно мляко, размесваме добре всички продукти, докато се получи еднородна смес. Наливаме 2-3 с.л. олио. Пресяваме брашното. В средата оформяме кладенче и наливаме сместа, добавяме втасалата мая. Размесваме добре всички продукти, омесваме меко тесто. Поставяме го в намаслена тава, намазваме го с олио, оставяме го да втаса. Оставяме питката да втаса. Смесваме отделения жълтък с прясното мляко и олиото. Намазваме питката с помощта на четка. Отгоре поръсваме със семената. Поставяме в предварително загрята фурна. Печем на 160 градуса в продължение на 25 мин. Рецептата не е моя, но е превъзходна. Приятно хапване.

Честито на печелившите! Пожелаваме ви да използвате своите награди със здраве, вдъхновение и желание за нови приключения в кухнята!



Коментари

Зареждане






x

Ако не искаш да получаваш най-интересните статии, натисни тук.

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: include(gemius/category_35.txt): failed to open stream: No such file or directory

Filename: views/index.phtml

Line Number: 896

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: include(): Failed opening 'gemius/category_35.txt' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php:/usr/share/pear')

Filename: views/index.phtml

Line Number: 896