X

Ето кой си спечели чудесни награди от коледния конкурс на "София Мел"

от в 09:00 на 27.12.2016 в Свободно време | Рецепти


Ето кой си спечели чудесни награди от коледния конкурс на "София Мел"

Ето кой си спечели чудесни награди от коледния конкурс на

Коледните празници са вече зад гърба ни и оставиха в сърцата ни топли и незабравими спомени. Въпреки че Дядо Коледа е вече в почивка, нашите приятели от "София Мел" ще раздадат на трима от вас чудесни награди.

В надпреварата имаше възможност да участва всеки, който реши да открие за нас завесата над своята празнична трапеза. Получихме стотици заявки и чудесни рецепти, за които благодарим на всеки участник. Избрахме три от най-интересните рецепти, които ще наградим.

Голямата награда - мултикукър печели: 

Галина Чардаклиева, която сподели с нас рецепта за коледни курабийки:

Необходими продукти

1 яйце

1 кафена чаша захар

1 кафена чаша олио

1 супена лъжица кисело мляко

1 кафена лъжичка сода бикарбонат

1 чаена лъжичка канела

3-4 супени лъжици мед брашно, колкото поеме за меко тесто

За глазурата: 1 яйчен белтък 1 чаена чаша пудра захар, по желание за слепване: мармалад от сини сливи или шипки

Начин на приготвяне

Яйцето, захарта, олиото, канелата и медът се разбъркват в дълбока, удобна за месене купа. Содата се разтваря в киселото мляко и се добавят към другите продукти. По малко се добавя от брашното, меси се, докато се получи меко тесто (колкото е мека на пипане висулката на ухото). Разточва се с дебелина 3 мм и с формички се изрязват сладки. Пекат се в загрята фурна на 180 градуса за около 15 минути (докато започнат да потъмняват по краищата и леко се уголемят). Когато изстинат, по желание се слепват една с друга еднаквите фигурки с мармалад и се украсяват с глазурата. За глазурата белтъка и пудрата захар се разбиват с миксер, докато се получи гладка лъскава смес. Поставя се в найлонов плик, който се завързва. Отрязва се миниатюрен отвор в единия ъгъл на плика и с изстискване се нанася глазурата. Украсените сладки се оставят за около 20 минути докато глазурата изсъхне. Готовите сладки може да поставите в кутия или да консумирате веднага. Ако престоят един ден, омекват. Трайни са и могат да се съхраняват в кутия или найлонов плик 2-3 седмици.

Тави за пай печели:

Мила Нешева, която сподели с нас рецепта за коледен кейк:

500 гр стафиди 100 гр сушени кайсии- нарязани на дребно 150 гр сушени череши- нарязани на половинки 100 гр орехи нарязани 100 гр бадеми нарязани 75 гр портокалови кори, нарязани на ситно настъргана кора от 1 лимон сок от 1 лимон 4 с л портокалов сок 100 мл коняк 1 с л канела 1 с л смлян карамфил малко смлян джинджифил Всички продукти се накисват за няколко часа, най-добре за една нощ.

На другия ден: Включва се фурната на 150 гр. Застилат се с хартия за печене дъното и стените на формата. В купа се слага 350 гр масло, 3 суп. лъж. мед, 200 гр кафява захар и 150 гр бяла захар. Приготвят се 350 гр брашно. Маслената смес се разбива на крем. След това се прибавят едно по едно 6 яйца, като след всяко яйце се разбива сместа, слага се по 1 с л брашно, разбива се и чак тогава се слага следващото яйце. Прибавя се половината от брашното, 1 бакпулвер, 100 гр смлени бадеми и плодовата смес. Разбърква се добре и се слага останалото врашно, отново се разбърква до еднородна смес. Изсипва се във формата за печене. Отгоре се слага хартия за печене и така опакован кексът се слага да се пече 2,5 - 3 часа, докато клечката излезе суха.

Като се изпече се надупчва на няколко места и се залива с 5 с. л. ром, оставя се така 30 мин. След 30 мин се вади на решетка до пълното му изстиване.

След което се завива във фолио, прибира се в метална кутия и на студено се съхранява до Коледа, като през няколко дена се напръсква с ром. По желание може да се украси с фигурки от фондан и роял айсинг.

Прибори за хранене печели:

Боряна Илиева, която сподели с нас рецепта за коледна пита:

Необходими продукти

1 кг брашно София мел

1 с.л. захар

1 кубче прясна мая

2 яйца

1 белтък

200 г кисело мляко

300 мл прясно мляко

1 к.ч. олио и семена за поръсване.

За намазване трябват 1 жълтък, 30 мл прясно мляко, 1 с.л. олио

Начин на приготвяне

В купа смесваме маята с предварително затопленото 100 мл прясно мляко. Леко разбъркваме, добавяме захарта и толкова брашно, че да се получи гъста каша. Оставяме сместа да втаса. В отделна купа разбиваме яйцата. Разбиваме добре, прибавяме киселото мляко. Наливаме останалото прясно мляко, размесваме добре всички продукти, докато се получи еднородна смес. Наливаме 2-3 с.л. олио. Пресяваме брашното. В средата оформяме кладенче и наливаме сместа, добавяме втасалата мая. Размесваме добре всички продукти, омесваме меко тесто. Поставяме го в намаслена тава, намазваме го с олио, оставяме го да втаса. Оставяме питката да втаса. Смесваме отделения жълтък с прясното мляко и олиото. Намазваме питката с помощта на четка. Отгоре поръсваме със семената. Поставяме в предварително загрята фурна. Печем на 160 градуса в продължение на 25 мин. Рецептата не е моя, но е превъзходна. Приятно хапване.

Честито на печелившите! Пожелаваме ви да използвате своите награди със здраве, вдъхновение и желание за нови приключения в кухнята!



Коментари

Зареждане






x

Ако не искаш да получаваш най-интересните статии, натисни тук.