Ако баба ви е участвала активно в отглеждането ви, сигурно спомените от детството ви са пълни с радостни моменти, вкусотии и обич. Малко от нас обаче са се замисляли дали бабите ни по майчина и по бащина линия оказват различно влияние върху нас. Според учените обаче има нещо специално, което получаваме от баба ни по майчина линия, освен любовта и грижата.

Днес ще ви представим няколко теории, които обясняват колко е важна баба ни по майчина линия:

Какво наследяваме от баба ни?

Според генетиката с нашите баба и дядо споделяме около 25% общо ДНК, а още по-любопитното е, че бабата по майчина линия има най-голямо влияние върху ДНК-то на внуците си.

Как можем да обясним това? С хромозомата Х. Както знаете, ние жените имаме по две хромозоми Х, а мъжете имат хромозоми XY. Бабата по майчина линия е свързана с внучките си и внуците си чрез тази хромозома. Бабата по бащина линия обаче е свързана само с внучките си, защото момчетата в семейството наследяват хромозомата Х от майчина страна.

Според някои теории е напълно възможно някои таланти, черти и особености да прескочат поколение и да се проявят у внуците, а не у децата ни. Затова някои хора толкова много приличат на баба си или дядо си.

Според теорията на чилийския писател и сценарист Алехандро Ходоровски ние не просто наследяваме много гени от бабата от майчина страна, но наследяваме и чувства и емоции. Тази наша баба предава емоциите и светогледа си на майка ни, която пък ги предава на нас, а както знаем, връзката между майка и дете е изключително силна, така че обикновено майките ни оказват по-голямо влияние.

Каква е връзката между баба и внуци

В повечето случаи бабата по майчина линия има по-силна връзка с внуците си, защото тя е дала живот на майка им. В много семейства бабата по майчина линия прекарва повече време с внуците си и се грижи по-често за тях.

Друга теория предполага, че бабите по бащина линия не са толкова ангажирани с внуците си, защото и самите бащи понякога не се грижат толкова за децата си. Психолозите го обясняват с една подсъзнателна несигурност дали мъжът наистина е баща на това дете, което води до дистанциране от страна на този родител и на неговото семейство.

И въпреки че такива теории съществуват, всяко семейство е индивидуално и с индивидуална история - нека обичаме бабите си, независимо от коя страна на семейство са!