„Ода на радостта" обедини потребителите в интернет и ги накара да почувстват музиката със сърцето си

 

„Ода на радостта", фрагмент от Девета симфония на Лудвиг ван Бетховен, се превърна в символ на Съвета на Европа през 1972 година, както и по-късно на Европейския съюз. Одата прославя братството и разбирателството на цялото човечество, обединявайки хората с различен цвят на кожата и различен материален статус. Фридрих Шилер мечтае да обедини хората и те да станат братя. Идеалистичното му виждане вдъхнови потребителите в интернет и им показа как една мечта може да направи хората по-добри.

Магическата музика предизвика стотици възторжени коментари в сайтовете за видеосподеляне. Видеото не спира да се споделя по социални мрежи, форуми и сайтове. “Магията на тази музика обединява това, което е стриктно разделено. Всички хора ще станат братя”, пише потребител. “Този прекрасна музика е включена в саундтрака на един грозен потиснически режим - федерална държава с над 500 милиона души”, пък се възмущава друг потребител.

За да почувствате силата на това видео, трябва просто да го изгледате от край до край – да видите как едно дете оставя монета, друго се катери на уличната лампа, за да види по-добре трогателното изпълнение. Събират се хора от всички краища, за да притаят дъх и да станат свидетели на нещо уникално. Други пък не спират да снимат с мобилните си телефони, защото едва ли някога ще видят подобно нещо отново.

Гледайте видеото и за миг се опитайте да си представите как живеем в един по-добър свят – обединен от човечността, съпричастността и любовта. Почувствайте онази любов, която давате на децата, родителите и любимия човек. Само тази любов може да спаси отиващия към разруха свят и да даде бъдеще на децата ни.