Фрида Кало е един от най-известните художници на 20-ти век, известна с непокорния си дух и ексцентричен стил в изкуството. Тя се превръща в икона на феминизма и модел да подражание на много жени. 

Фрида Кало е родена на 6 юли 1907 година. Жизненият ѝ път приключва на 13 юли 1954 година.

Предлагаме десет интересни факта от живота на мексиканската художничка:

1. Искала раждането ѝ да съвпада с началото на Мексиканската революция

Фрида Кало е родена на 6.07.1907г. в Койоакан, по това време предградие на град Мексико. Мексиканската революция започва три години по-късно. Фрида представя рождената си дата като 06.07.1910 г., за да може животът ѝ да се свързва с началото на модерно Мексико.

2. Печели надпивания с текила срещу едри мъже

На 6 години Фрида получава детски паралич, след който десният и крак остава по-слаб и по-къс от левия. Крие това през целия си живот с дълги цветни поли. От ранна детска възраст тя руши стереотипите. Тренира бокс, а по-късно остава на шумни партита до зори и печели надпивания с много мъже.

3. Става художничка след почти фатална катастрофа

На 17-ти септември 1925 г. Фрида и приятелят ѝ Алекс се возят в автобус, който се блъска в трамвай. Заради тежките травми се налага Кало да претърпи 35 операции през целия си живот, които ѝ струват огромна болка и невъзможност да има деца. През трите месеца след катастрофата, в които е неподвижна, Фрида рисува няколко картини, повечето автопортрети, за които използва огледало на стената. Това я кара да изостави кариерата си в медицината и да стане художничка.

4. Позната е като майсторка на автопортрети

През кариерата си Фрида Кало рисува 143 картини, 55 от които са автопортрети. Сама казва „Обичам да рисувам себе си, защото често съм сама и съм обектът, който познавам най-добре”. Портретите ѝ обикновено са интерпретация на физически и душевни рани. Считани са за едни от най-добрите автопортрети, създавани в историята на изкуството. Най-известният е „Автопортрет с трънена огърлица и колибри”.

5. Фрида се омъжва за известния художник Диего Ривера

Кало е харесвала творбите на мексиканския художник Диего Ривера. За пръв път го среща през 1927г. Впечатлен е от работата ѝ и я окуражава, което подтиква Фрида да стане художничка. Скоро връзката им става любовна и двамата сключват брак на 21-ви август 1929г., когато той е на 42, а тя – на 22. Това е третият му брак. Хората обикновено ги наричат „Слонът и Гълъбът” заради разликата във физиката им.

6. Фрида Кало е бисексуална

Бракът ѝ с Ривера нашумява с това, че и двамата имат много любовни афери, като тези на Фрида са и с двата пола. Ривера дори ѝ изневерява със собствената ѝ сестра Кристина, което вбесява Кало. Развеждат се през 1939г., но след година се женят отново. Въпреки проблемите в брака си, Фрида остава съпруга на Диего Ривера до смъртта си.

7. Има връзка с основателя на Червената армия

Основателят на Червената армия, известният Лев Троцки, заминава за Мексико, за да търси политическо убежище от Съветския съюз. Кало създава картината „Автопортрет, посветен на Лев Троцки”, за да увековечи кратката си авантюра.

8. Става известна две десетилетия след смъртта си

Фрида Кало умира на 26-ти юли 1954г. на 47 години. Няколко дни преди смъртта си пише в своя дневник „Смятам, че изходът ще е забавен. Дано никога не се върна. Фрида”. Кало е сравнително известна приживе, но едва няколко години след смъртта ѝ творбите ѝ добиват широка популярност. По време на брака си е позната повече като съпругата на Ривера, но днес е много по-известна от мъжа си.

9. Картината ѝ „Корени” поставя рекорд сред шедьоврите на Латинска Америка

Фрида Кало е основна фигура в движението Неомексиканизъм,развило се през 70-те години. В творчеството ѝ има много традиционни елементи, но някои го наричат Сюрреализъм. Самата Фрида казва „Мислят, че съм сюрреалист, но не съм. Не рисувам сънища, а собствената си действителност”. През 2006г. картината и „Корени” се продава на търг за 5,6 милиона долара, с което поставя рекорд за най-скъпа творба от Латиноамерика.

10. Направени са два известни филма за живота ѝ

Много статии, книги и изследвания са направени върху живота и творчеството на Фрида Кало, сред които бестселърът „Фрида: Биографията на Фрида Кало" (1983). Филмът „Фрида, жива природа” се снима през 1983г. и има голям успех. През 2002г. друг биографичен филм „Фрида”, в който Салма Хайек играе ролята на художничката печели две награди на Академията на филмово изкуство на САЩ.

Стажант: Гергана Валериева