Питали ли сте се защо все повече хора днес, дори и на крехка възраст, страдат от заболявания, свързани със стомашно-чревния тракт? Какво стои в основата на бума от храносмилателни и функционални стомашно-чревни нарушения като функционална диспепсия и синдром на раздразненото дебело черво?

Близо 30% от населението на света изпитва редовно подуване на корема, а най-малко 40% страдат от някаква форма на стомашно-чревно неразположение. За съжаление, тези цифри се покачват стремглаво с всяка изминала година заради редица фактори като нездравословна храна, изключително високите нива на стрес, съпътстващи ни всекидневно, липсата на движение...

Голяма част от хората дори не подозират, че имат конкретния проблем, който е и виновник за дългия списък от заболявания, които са част от ежедневието им. Практиката показва, че зад редица заболявания като гастрити, язва на стомаха и дванадесетопръстника, колит, а също и оплаквания от неприятна болка, тежест, киселини, подуване, метеоризъм, стомашно-чревни спазми, нарушена чревна перисталтика стоят настъпилите промени в лигавицата на червата.

Кои са обичайните заподозрени за стомашно-чревните нарушения?

Обичайните причини за най-често срещаните оплаквания като подуване на корема, тежест в стомаха, метеоризъм, киселини, гадене, повръщане са стресовите ситуации; чувствителността на стомашната лигавица; "лошата храна" (всичко мазно, пикантно и тежко); дразнещите вещества, отговорни за повишената стомашна киселинност (алкохол и никотин); нарушената перисталтика; нарушеният хормонален баланс в стомашно-чревния тракт и промененият състав на микробиотата.

Резултатите от проведена онлайн анкета през месец април 2022 г. от Алпен Фарма България, свързана с честотата на стомашно-чревните оплаквания, показват тревожната действителност, а именно, че всеки втори българин се оплаква от газове в стомаха и подут корем, а усещането за парене и киселини спохожда всеки трети.

В анкетата участват 945 души, от които 96 мъже и 849 жени, като най-много са потребителите във възрастовата граница 40-49 г. Сред най-честите стомашно-чревни оплаквания, от които страда българина, се нареджат метеоризмът и подутият корем, а също и паренето в храносмилателния тракт. Останалата част от водещите оплаквания са газове и подуване на корема, болка и дискомфорт, усещане за парене и киселини, запек, усещане за пълнота, гадене и повръщане. Цели 26,2% от анкетираните страдат от гастрит, 14,1% от синдром на раздразненото черво, а 9,9% от рефлукс, следвани от пациенти с язва и функционална диспепсия. Друг притеснителен факт е, че само 44,9% от участниците в проучването са потърсили лекарска консултация заради конкретен симптом.

Каква е връзката между стреса, негативизма и "лошата" храна?

Със сигурност поне веднъж баба ви ви е казвала: "Не се притеснявай, ще те заболи корема!" и е била изключително права! Емоциите, които изпитваме, удрят нашия втори мозък - стомаха. Помните ли първото влюбване, а пеперудите в стомаха? Или усещането преди важен изпит, когато коремът ви буквално сякаш се е свил от притеснение и страх? Ето защо нервната система на червата често е наричана "чревна система". Стресът е един от най-важните дразнители за мозъка и червата. И не е чудно, че когато мозъкът се бори да елиминира негативните мисли, той започва да има нужда от повече енергия, която се набавя не от другаде, а именно от храносмилателната система, която започва да пести енергия, образува по-малко слуз и намалява своята кръвна циркулация. И хоп - поредното оплакване е налице. Знаете ли например, че доста голям процент от хората, страдащи от заболявания на стомашно-чревната система, са диагностицирани и със силна тревожност и депресия? 

Ако изпитвате коремна болка, неприятно гадене или подуване на корема, това може да е или вирус, който ще изчезне с времето, или признак на стомашно-чревно заболяване, което налага медицинска помощ и задължителна промяна в начина на живот и най-вече в храненето.

Помощ от природата

За щастие, днес все повече хора забравят скептицизма и се доверяват на природните лекове, когато има проблем, който ги безспокои. В проведеното изследване повече от половината участници потвърждават, че някога са приемали билкови лекарства за лечение на стомашно-чревните си оплаквания. Един от тях е немският билков медикамент за лечение на проблеми, свързани с храносмилателната система Гастритол

Съчетаващ в себе си действието на 6 лечебни растения, бързият му ефект започва още в устната кухина, стимулирайки отделянето на слюнка и стомашни сокове. Действието и безопасността на Гастритол са доказани чрез 16 клинични изследвания, в които са се включили над 8 хиляди участници. Екстрактите от пачи очиболец, лайка, сладник, пищялка, пресечка и горчив пелин повлияват ефективно върху стомашно-чревните оплаквания като подуване на корема, метеоризъм, болезнени стомашни спазми, киселини, гадене, повръщане. Те имат силно благоприятно действие и за лечение на гастрити, стомашни язви и колити; за подобряване на храносмилателните процеси и ускоряване на метаболитната активност. Клиничният опит показва, че Гастритол бързо и продължително овладява състояния с повишена киселинност като гастрит и рефлукс. След неговата употреба се наблюдава овладяване на възпалението в стомаха; намаляване на болката и киселините; нормализиране секрецията на солна киселина; възстановена и защитена стомашна лигавица.

Препоръчителна доза е от 3х30 капки на ден, разтворени в топла вода, 15 минути преди хранене. Препоръчителният курс на прием е от 1 до 3 месеца, след което можете да се направи кратка почивка преди повторен прием. Терапевтичният ефект се усеща още на 2-3 ден от приема, като симптомите обикновено изчезват напълно след около двуседмична употреба.  Според спецификата на проблема и продължителността на прием до края на месеца ще можете да избирате между 2 разновидности на лекарството - от 20 мл, който в момента е наличен във всички аптеки, и от 50 мл, който скоро също ще бъде в аптечната мрежа в страната.  

Една наистина чудесна комбинация за здрав стомах, когато искате да отслабнете, когато имате проблеми със стомаха или просто за профилактика и подпомагане на храносмилането. Струва си да опитате, защото Гастритол наистина работи и не потиска за кратък период от време симптомите, а наистина ги лекува!

 

 


 

Лекарството на растителна основа Гастритол® се отпуска без лекарско предписание в аптечната мрежа. Продуктът може да се използва и самостоятелно, и като част от комплексната терапия