Голяма или Месопустна Задушница се отбелязва в съботата преди Месни заговезни и поставя началото на Великия пост.

На Месопустна Задушница се извършва помен за душите на починалите.

На този ден се приготвя варено жито, хляб и вино. Помен се прави в църквата, у дома или на гроба.

Вареното жито е символ на възкресението, защото по думите на Свети Павел житното зърно не може да оживее, ако първо не умре. Виното е символ на кръвта на Иисус Христос.

Значението на Задушница е голямо. Поменът, който се прави, е и възпоменание на живите за починалия, че не е забравен.

 

Ето какво никога не се прави

Работи ли се на Задушница? Църквата не забранява, но призовава да не се работи, ако разбира се може да се отложи за друг ден. Например – готвене, измиване на посудата след храна не е грях, това е текуща необходимост. Да се нахранят животните не е грях, да се прекопае градината е грях спрямо разбиранията за Задушница. Пере ли се на Задушница? Не се пере на ръка, защото ще се похаби време, което е отредено за Душите. Но няма пречка да се пусне пералня, защото работи машината, а не човекът. Чисти ли се на Задушница? Принципът е същият като изложеният относно прането. Не трябва да се чисти, защото това отнема време, а чистенето спокойно се отлага за следващия ден. Няма пречка да се пусне робот, който да събере праха.

Може ли да се къпем? Не е допустимо. Къпането е част от грижата за себе си, а на Задушница грижата се насочва към покойните. В годината има три дни, в които не е редно да "крадем" от времето им. Някои хора се отдават на забавления и почивка през "неработния" ден, смятайки, че спазват забраните. Екскурзия, среща с приятели, игри и други подобни дейности също не са редни на Задушница. Те не са забранени, защото не са съществували, когато са установявани обичаите за почитане на мъртвите. Ето още няколко забрани на Задушница: Занесена на гробища храна се раздава на място и не се връща; На гроба не се яде от подавките и не се пие; На гроба не се изоставя храна, за да не се омърси мястото от животни.