Всички сме гледали страшни филми за края на света - в едни ни унищожават болести, в други природни катаклизми и всички те са напълно възможни сценарии. Но има и още един начин, за който никой не е предполагал - нападение на безсмъртни хлебарки.

Проучване доказа, че хлебарките вече не само издържат на радиация, но и са започнали да развиват резистентност към едни от най-мощните инсектициди.

Учени от университета Пърдю са подложили насекомите на различни видове отрови и са установили, че те не само са развили резистентност към инсектицида, на който са били изложени, но също така са развили защита и към други препарати .

Унищожителите обикновено използват коктейл от различни инсектициди, които се разпределят по класове въз основа на токсичност, химичен състав и други фактори. По този начин, ако едно насекомо е имунизирано към един вид отрова, друг вид ще може да ги повали.

Очевидно при хлебарките това не работи.

Още по-притеснителното е, че щом те развият защита, я прехвърлят на своето потомство, а една женска може да снесе между 200-300 яйца. 

Тоест, те вече не само могат да оцелеят след ядрена атака или авария, но и не могат да бъдат отровени. Единствените начини за справяне са капани, високо ниво на хигиена и други методи, които не включват химически разтвори.

В крайна сметка, хлебарките са били на Земята милиони години преди нас и ще бъдат тук милиони години след като вече ни няма.