В ерата на високите технологии и медицински открития се оказва, че сме все по-застрашени от банални на пръв поглед заболявания. Десетки хиляди европейци годишно умират заради антибиотична резистентност. А антибиотиците спират да действат, защото твърде често ги използваме без нужда. Изследванията потвърждават, че в 70-90% от случаите вируси са причинителите на острите инфекции на горните дихателни пътища, протичащи с висока температура, хрема, възпаление на средното ухо и др. И въпреки че, както е известно, антибиотиците действат само на бактериите, повечето пациенти в тези случаи получават рецепта за антибиотик от лекаря си.

Има и друг подход обаче, ефективен и без да нанася вреди на организма – лечението с хомеопатия. И не случайно все повече хора се обръщат към него. Хомеопатичните медикаменти са особено подходящи и за болните деца, тъй като са лесни за приложение и без риск от евентуални странични реакции. Тяхното действие стимулира самооздравителните сили на организма. Работата на имунната система се оптимизира и болестотворните причинители могат ефикасно да бъдат отстранени.

Важно в хомеопатията е избраното лечебно средство възможно най-добре да съответства на индивидуалните оплаквания на болния. При остри състояния са подходящи лекарствата в ниските D6 разреждания, които се дават начесто (на всеки един-два часа), а също и D30 разреждания (приематсе 2-3 пъти дневно). Приложението на високите хомеопатични потенции D1000 се назначава единствено от лекар хомеопат.

Ето и някои от най-популярните хомеопатични лекарства с честа употреба при възпаление на ушите (отит) и хрема, които са обичайни проблеми през зимата, особено при малките деца.

Лечение с хомеопатия на среден отит (възпаление на средното ухо)

- Хамомила D6 – при силна болка в ухото, със зачервено тъпанче. Много характерно е психическото състояние на детето, което се нуждае от Хамомила. То е гневно, недоволно, силно раздразнително, извън себе си от болка. Единственото, което помага за успокояването му, е носенето на ръце с ритмично, бързо полюшкване.

- Беладона D6 – при отит, който протича с висока температура. Характерни са зачервеното от температурата лице, блестящият поглед. Заболяването започва внезапно – сутринта детето се е чувствало добре, а следобед извъднъж вдига 39-40 °C. Изпитва силна болка.

- Ферум фосфорикум D12 – характерно е бавното развитие на заболяването с умерено висока температура (около 38 °C ), оплаквания почти липсват – детето се хваща отвреме навреме за ухото, има лека хрема, но състоянието му не изглежда сериозно. Така е възможно да протича едно леко възпаление на средното ухо.

- Пулсатила D6 – при отит, който протича с умерено висока температура, с хрема с обилни жълто-зелени секрети. Носът е запушен, общото състояние на болния не е добро, оплакванията бързо се сменят. Подобрение настъпва при излизане на чист, свеж въздух и движение. И обратно – прекалено топли помещения и залежаване в леглото провокира влошаване. Детето, което се нуждае от лечение с Пулсатила, се нуждае от грижа и подкрепа, чувства се безпомощно, иска да се сгуши в скута на майка си.

Лечение с хомеопатия на хрема

- Алиум цепа D6 е подходящо хомеопатично лекарство при обилна, водниста хрема, при която кожата на ноздрите и над горната устна бързо се разранява. Характерни са също честите пристъпи на кихане в началото на заболяването.

- При водниста, течаща хрема, която протича по-скоро леко, но за сметка на това очите са силно раздразнени и зачервени, болният се нуждае от Еуфразия D6.

- При слузеста хрема с жълтеникави секрети един от подходящите медикаменти е Пулсатила D6. Препоръчва се, когато топлината провокира влошаване на оплакванията и на общото състояние на болния. В такива ситуации носът може да бъде също така неприятно запушен. И обратното - когато е на хладно, на открито или на отворен прозорец, болният усеща подобрение.

- При хрема с образуване на много корички (крусти и струпеи) в носа се препоръчва лечение с Калиум бихромикум D12. Секретите обикновено са гъсти, лепкави, точат се на дълги „конци”.

- Запушеният нос е сериозен проблем при най-малките. При бебетата с хрема това състояние пречи дори да бъдат нахранени, а капките за нос могат да се използват само по лекарска препоръка. Затова при малки деца и кърмачета, които силно се затрудняват да се хранят или пият заради запушения си нос, е подходящо лечение със Самбукус нигра D6.

Освен с хомеопатичните монопрепарати на Немския хомеопатичен съюз (DHU) при всички инфекции на горните дихателни пътища можете да използвате и помощта на оригиналните Шуслерови соли на DHU:

- При първи признаци за простудно заболяване започнете да давате и Шуслерова сол №3 железен фосфат (по 1 таблетка на 30 мин.) в първата, остра фаза на инфекцията. Тази минерална сол е „бързата помощ” винаги, когато има възпаление в организма. Дава му енергия, за да се пребори с вирусите.

- Сол №4 калиев хлорид започнете да давате при хрема с белезникави секрети като я комбинирате със соли №3 и №8 натриев хлорид (редуват се по 1 табл. от всяка сол през 30 мин.)

- Ако няма подобрение или секретите се променят към жълто-зелени и слузести, може да се добави и сол №6 калиев сулфат. В острия период на заболяването – редувайте солите по 1 табл. през 30 мин., а след настъпване на подобрение продължете приема им по 3-5 табл. от всяка до пълно отзвучаване на симптомите.

- Използвайте Шуслеров мехлем №3, като правите няколко пъти дневно с него леки масажи на челото, в областта на синусите, от двете страни на носа и на самите ноздри. Комбинирането на Шуслеровите соли във вид на таблетки и на мехлеми засилва и ускорява лечебния им ефект поради синергичното им действие.

И още съвети за по-бързо подобрение

- При всички простудни заболявания, протичащи с хрема и засягащи уши-нос-гърло, е добре да се промени хранителният режим на детето, като се намалят белтъчините от животински произход (млечни продукти, салами, месо), които повишават образуването на слуз.

- Пийте много течности - топла вода, билков чай, топли бульони и супи, което ще помогне за втечняването и по-лесното изчистване на слузта.

- Може да има добър ефект и затоплянето на краката и синусите.

- Въздухът в стаята не трябва да е сух – проветрявайте често, поддържайте температура около 20 градуса, ако е нужно, използвайте овлажнители за въздух.