Хората, които носят интересни чорапи, казват на света, че отказват да се подчиняват на социалните норми за облеклото и заявяват своята забавна същност и уникален усет. Те са революционери срещу униформите и скучните утвърдени порядки.

Според няколко проучвания мъжете и жените, които носят шантави, шарени чорапи са независими, интересни и успели личности. Такива хора могат да носят чорапи в странни цветове, с анимационни герои или летящи прасета, които да имат уши или очи, чорапите на точки също се приемат, важното е тази част от облеклото да не е в скучни тъмни цветове като черно, кафяво, синьо... 

В историята има редица примери, в които облеклото е имало революционна и бунтарска роля. Например в Шотландия типичното за тях каре – тартан, дълго време е било символ на бунт. През XVIII век избухват няколко въстания, познати като Якобитски въстания, след тяхното потушаване шотландското каре се асоциирало толкова силно с въстанието, че Британската корона забранила носенето на тартан и шотландците не можели да обличат легално типичните си килтове и шарени чорапи.

Според едно изследване интересните чорапи създават жизнена, оптимистична и творческа представа за тези, които ги носят, особено на работното място. „Шарените чорапи показват игривост и могат дори да са повод за разговор. Когато носите по-интересни чорапи или друга част от облеклото ви е нестандартна, вие си изграждате образ на креативна личност.”

Хънтър Уолк, директор в YouTube, споделя своята история за шарените чорапи: „Бил съм на бизнес срещи, в които те поглеждат към краката ми, забелязват чорапите и като всепризнат знак, ми кимват и си вдигат крачолите, за да ми покажат техните чорапи.”

Според проучване на списанието Consumer Research анкетираните доброволци смятали, че хората с по-нестандартен вид имат по-висок обществен статус и са по-компетентни, в сравнение с хората, които били облечени обикновено и по общоприетите стандарти.

„Смятаме, че в някои ситуации нетипичното поведение може да има повече ползи, отколкото ако просто се опитваме да се впишем във вече утвърдената обстановка. С други думи, когато такова поведение е преднамерено и обмислено, този човек може да изглежда по-високопоставен и по-компетентен”, пишат авторите Силвия Белеца, Франческа Джино и Анат Кейнън от Харвард.

Изборът ни на дрехи не диктува само това, което виждат другите в нас, но и как самите ние се възприемаме. Според проучване на Северозападния университет в Чикаго, извършено от психологът Адам Галински, дрехите влияят на начина ни на мислене. Носенето на определени дрехи променя и начина, по който реагираме, те ни придават увереност да действаме и да се нагърбим със задачи, които по принцип бихме отхвърлили предпазливо. Затова носенето на шантави чорапи може да ни вдъхне кураж да поемаме повече рискове.

Останалите може и да не забележат от пръв поглед, че си бунтовник по душа, но ти ще знаеш и действията ти също ще го покажат. Тази малка бунтарска проява ще те направи по-креативна и решителна, а с времето – по-успешна, защото очевидно шантавите чорапи са присъщи за шампионите и лидерите.