Когато говорим за отслабване, най-често вниманието се насочва към ограничения и изключване на определени храни. Но всъщност съществува група продукти, които не само не вредят на фигурата, а напротив – стимулират обмяната на веществата, засищат и почти не добавят калории. Те са идеални за хапване между храненията, за обем в чинията и дори за леко похапване вечер, без угризения. Ето кои са тези малки съюзници в пътя към по-здраво и балансирано тяло:

Краставици

Съдържат почти 95% вода и минимално количество калории. Краставиците са изключително хидратиращи и подходящи за всякакъв тип диета. Освен това съдържат фибри, които подпомагат храносмилането и създават усещане за ситост без излишен прием на енергия.

Целина

Класическа „негативна калория“ – за усвояването ѝ тялото изразходва повече енергия, отколкото получава. Целината е чудесна както сурова, така и като част от смутита или супи. Подпомага детоксикацията и е идеална за похапване между храненията.

Зеле

Нисковъглехидратно и с високо съдържание на фибри, зелето е изключително засищащо. Подходящо както за салати, така и сготвено. Стимулира метаболизма и е богато на витамини, които подпомагат имунната система.

Спанак
Изключително нискокалоричен, но богат на желязо, магнезий и антиоксиданти. Може да се консумира както суров, така и леко задушен. Спанакът създава усещане за обем в стомаха и е чудесна основа за леки, но питателни ястия.

Репички

Свежи, хрупкави и почти без калории. Репичките не само внасят цвят в чинията, но и имат пречистващ ефект върху черния дроб. Помагат за по-добро храносмилане и са идеални за следобедна закуска или лека салата.

Броколи

Макар и по-питателни от някои други в този списък, броколите съдържат изключително малко калории на порция. В същото време дават усещане за ситост и поддържат стабилни нива на кръвната захар. Богати са на витамини C, K и фибри.

Тиквички

Леки, нежнии универсални – тиквичките могат да бъдат печени, варени, задушени или настъргани в салата. Почти без калории, но с отличен вкус и текстура. Те са чудесен заместител на по-калорични гарнитури.

Грейпфрут

Ниска калорийност и високо съдържание на ензими, които стимулират изгарянето на мазнини. Грейпфрутът е особено подходящ за закуска или междинна закуска – освежава, регулира апетита и поддържа метаболизма активен.

Ягоди – сладки и леки

Ягодите имат около 32 калории на 100 г и са богати на антиоксиданти, витамин C и манган. Те засищат сладкия глад без да натоварват организма и са чудесни за консумация самостоятелно, в овесени закуски или леки десерти.

Диня – сочен съюзник в отслабването

Динята съдържа около 30 калории на 100 г, а високото съдържание на вода (над 90%) я прави идеален избор за лятна хидратация. Въпреки сладкия вкус, тя не повишава рязко кръвната захар и е отлична за засищане в горещите дни.

Пъпеш – лек, ароматен и освежаващ

Пъпешът съдържа около 34 калории на 100 г. Освен че е изключително освежаващ, той е добър източник на витамин А, който подпомага кожата, както и на калий, който регулира водния баланс в тялото.

Боровинки – малки, но мощни

С около 57 калории на 100 г, боровинките са една идея по-калорични от другите плодове тук, но са богати на антиоксиданти и фибри. Те регулират кръвната захар, намаляват възпалението и са чудесна добавка към закуски или смутита.

Папая – лек екзотичен вкус

Папаята има около 43 калории на 100 г и съдържа папаин – ензим, който улеснява храносмилането. Този плод е особено полезен след хранене и може да подпомогне усвояването на белтъчините.